Početna»Novosti»Najneobičnije ocenjivanje u istoriji Dekantera
19.08.2020.

Najneobičnije ocenjivanje u istoriji Dekantera

Bezbednosne mere na čuvenom takmičenju veoma su stroge - pločice sa imenima vibriraju ako se sudije suviše približe jedni drugima, a svima im se na ulazu meri temperatura

novost najneobičnije ocenjivanje u istoriji dekantera vinski magazin vino fino
foto: Steven Morris/Decanter
Sedamnaesto ocenjivanje Decanter World Wine Awards odvija se pod vanrednim okolnostima - pandemija virusa korona nije sprečila sudije da i ove godine dodele prestižne medalje vinima iz celog sveta, ali im je svakako izuzetno otežala posao.

Bezbednosne mere na ocenjivanju veoma su stroge, prenosi Dekanter. Umesto u nekom od londonskih sajamskih prostora, vina se ocenjuju u redakciji Dekantera, koja je pretrpela ogromne promene da bi ugostila sudije na najbezbedniji mogući način, kao i da bi se izborila sa ogromnim brojem uzoraka vina za koje se mora naći adekvatan smeštaj - vina stižu u redakciju nekoliko puta nedeljno, i to po više hiljada boca u svakoj turi.

Svim sudijama Dekantera na ulazu se meri temperatura, a termini ocenjivanja su izabrani tako da sudije mogu da izbegnu gužvu u saobraćaj. Savremena tehnologija upozorava na nužnost socijalnog distanciranja: pločice sa imenima koje sudije nose na reverima vibriraju kada se sudije približe jedne drugima na manje od metra. Zone za degustaciju izolovane su poput bolničkih odeljenja, a na sve strane nalaze se sredstva za dezinfekciju.

- Prilagoditi najveće svetsko takmičenje neuobičajenom prostoru pod pandemijskim okolnostima koja se stalno menjaju velik jei izazov, ali ovo iskustvo daje nam nadu za celu industriju - rekla je Viktorija Stanaž, direktor Dekantera za nagrade i događaje.

Dekanterova tradicionalna nedelja ocenjivanja ove godine pretvorila se u čitav mesec, a organizatori DWWA, praveći bilans dosadašnjeg rada, kažu da je prva polovina prošla odlično. Jedan od glavnih sudija, čuveni Endrju Džeford, kaže da je društvena strana ocenjivanja malo tužnija nego inače - a to će lako razumeti svako u ovom poslu, jer rad sa vinom uvek podrazumeva druženje sa ljudima i u taj se posao ne ulazi da bi se samovalo - ali i da se radi
produktivnije nego ikada do sada.

- Što se suđenja tiče, gotovo da je i bolje nego ranijih godina jer lakše mogu da se fokusiram na manjim panelima i imam više vremena za ocenjivanje. Zaista uživam u tom fokusu, ovo mi je najbolje suđenje ikada - rekao je Džeford.

Rod Smit MW, zadužen za panel koji ocenjuje provansalska vina, rekao je da ovo suđenje ni po čemu ne zaostaje za ranijim, i da su zadržani najviši mogući standardi ocenjivanja.

- Sudio sam širom sveta, od Šangaja do Dalasa, ali uvek volim da se vratim u London jer mislim da je ovo najprofesionalnije organizovano takmičenje na svetu. Ovde se mnogo diskutuje o vinu, a za mene je važno da se o vinu razgovara. Bitno je da se dele mišljenja, umesto da svako sedi za sebe i ocenjuje vina u tišini. Utisak o vinu čine i ukus i ljudi i stav, a Dekanter uspeva da uhvati sve to - rekao je Smit.

Vina ove godine ocenjuje 117 sudija, među kojima su 37 nosilaca titule Master of Wine i devet Master Sommeliera, a žiri je, zbog jako otežanog i rizičnog putovanja između zemalja, ove godine mahom sačinjen od stručnjaka iz Velike Britnije. Na ocenjivanje je prispelo 16.537 vina iz 56 zemalja. Rezultati Decanter World Wine Awards biće objavljeni 22. septembra.