Početna»Novosti»Najskuplji restoran na svetu nalazi se na Ibici
31.08.2019.

Najskuplji restoran na svetu nalazi se na Ibici

Vrhunska azijska kuhinja i dalje je najopasnija po novčanik, pokazuje lista magazina TheStreet

novost najskuplji restoran na svetu nalazi se na ibici vinski magazin vino fino
Internet magazin TheStreet sastavio je listu najskupljih restorana na svetu. Na vrhu liste, u pet najskupljh, ne nalazi se nijedan klasični fine dining restoran: čak tri pripadaju azijskom gastronomskom iskustvu, jedan se nalazi u Šangaju a vodi ga Francuz, a najskuplji restoran na svetu predstavlja mešavinu noćnog kluba i vrhunskog restorana i smešten je u evropsku prestonicu provoda, ostrvo Ibicu.

1. Sublimotion, IbizaVečera u najskupljem restoranu na svetu nije uobičajen fine dining događaj kakav bismo mogli očekivati u nekom pariskom restoranu sa tri Mišelinove zvezdice. Ovde je akcenat stavljen i na hranu i na prateće klupsko iskustvo uglavnom namenjeno mladoj i imućnoj klijenteli. Od di-džejeva, preko video umetnika, sofisticirane laserske opreme i drugih hi-tech dodataka, pa do armije osoblja koje se trudi da ispunjava svaku želju gostiju, sve u Sublimotionu potčinjeno je skupoj i ekscentričnoj zabavi. Vrhunac je, ipak, izvrsna hrana šefa Pauka Rančera.

Cena obroka: 1.650 evra

2. Masa, NjujorkMasa Takajama je vlasnik najboljeg japanskog restorana van Japana - ovo je konsenzus koji godinama nije narušen. U magazinu Vino & Fino već smo pisali o naročitom "omakase" gastronomskom iskustvu, gde veliki suši majstor kuva pred vama i za vas, pokazujući vam sve finese najsofisticiranije kuhinje na planeti. Ovo, naravno, ima i svoju nemalu cenu, ali predstavlja iskustvo kakvo se više nikada ne zaboravlja.

Cena obroka: najmanje 530 evra

3. Ultraviolet, ŠangajFrancuski šef Pol Pere stvorio je ultimativno snobovsko iskustvo i locirao ga u savremenoj trgovačkoj prestonici sveta, Šangaju. Ultraviolet (tri Mišelinove zvezdice) je restoran sa samo jednim stolom, za kojim se obrok pretvara u multimedijalno i multisenzorno iskustvo: svako jelo upareno je sa naročito odabranim svetlima, mirisima, zvucima, bojama i oblicima, kako bi se stvorila sinergija svih čula.

Cena obroka: 510 evra

4. Kitcho Arashiyama, Kjoto

Ambijent kao iz filmova Akire Kurosave, savršena hrana, usluga za koju kažu da je najbolja u Japanu...Ovaj restoran je na listi želja svakog ozbiljnog poznavaoca japanske gastronomije. Enterijer restorana napravljen je po uzoru na tradicionalne čajne paviljone, pa degustacija plavih rakovica, barakude u želeu od sirćeta i drugih neverovatnih jela iz mora podseća više na obred nego na običnu večeru.

Cena obroka: najmanje 500 evra

5. Aragawa, TokioUlaz u restoran Aragawa nikako ne sugeriše da je u pitanju restoran sa najboljim odrescima u Japanu, a možda i na svetu. Restoran, zapravo, uopšte nema ulaz: ovo skromno mesto skriveno je na kraju hodnika velike poslovne zgrade u Tokiju. Ovo je dosta neobično za restoran koji je magazin Forbes pre 13 godina proglasio za najskuplji na svetu. Razlog za takve cene: restoran nudi isključivo Kobe govedinu najviše klase i spremljenu po najvišim standardima na planeti.

Cena obroka: oko 500 evra