Početna»Novosti»Najstarija žena na svetu svakog dana pije vino
12.05.2022.

Najstarija žena na svetu svakog dana pije vino

Sestra Andre iz Tulona je, povodom svog 118. rođendana, ispričala francuskim novinarima da i dalje voli dobro vino i gurmansku hranu kao što su jastozi

novost najstarija žena na svetu svakog dana pije vino vinski magazin vino fino

Časna sestra iz Francuske, poznata po imenu sestra Andre, najstarija je osoba u Evropi, a nedavno je napunila 118 godina. Rođena 1904. godine pod svetovnim imenom Lusil Randon - da stavimo stvari u perspektivu, to je svega godinu dana nakon Majskog prevrata u Srbiji - sestra Andre danas živi u staračkom domu u Tulonu na jugu Francuske, a tajnu svoje dugovečnosti pripisuje i tome što svakoga dana, već dugi niz decenija, popije po jednu čašu crvenog vina. Sestra Andre je ujedno i najstarija osoba na svetu koja je preležala kovid-19.

Za njen rođendan, glavni kuvar u staračkom domu naročito se potrudio, znajući da sestra Andre jako voli gurmansku hranu. Na meniju su bili foa gra, vrganji i file kastriranog petla, uz čašu portoa. Sestra Andre, koja rado deli svoje uspomene sa javnošću, prisetila se najlepših trenutaka u životu kao što je onaj kada su se njena dva brata živa i zdrava vratila iz klanice Prvog svetskog rata, i ispričala da je jedna od njenih "slabosti" - uživanje u dobrim zalogajima i u vinu.

- Najviše od sve hrane volim jastoga, i svakoga dana popijem po jednu malenu čašu vina - rekla je sestra Andre u razgovoru sa gostima i malom broju novinara koji su dobili priliku da je na svečan dan posete u domu u Tulonu.

Navike jedne osobe nisu dovoljan statistički uzorak da se vino proglasi za univerzalni lek, ali sve je više studija koje pokazuju da vino štiti mozak od starenja, čuva od nekih formi raka, štiti srce, utiče na nivo stresa i na razne druge načine olakšava starost i čini nas dugovečnijim.

Povezani unosi