Početna»Novosti»Najveća plata sireva ušla u Ginisovu knjigu rekorda
10.06.2019.

Najveća plata sireva ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Rekordno posluženje dugačko 161 metar napravljeno je na sajmu Mondial du Fromage, na kome su predstavljeni i sirevi kompanije Mlekoprodukt

novost najveća plata sireva ušla u ginisovu knjigu rekorda vinski magazin vino fino
Na Internacionalnom sajmu sira Mondial du Fromage, održanom ove nedelje u Turu u Francuskoj, oboren je Ginisov rekord sa najvećom platom sira dužine 161 metar. Na plati se nalazilo tri tone sira iz 20 različitih zemalja, a jedini predstavnik Srbije bila je kompanija Mlekoprodukt, deo Savencia Fromage & Dairy grupe, sa polutvrdim Biser Selekta sirom od kravljeg mleka i istoimenim tvrdim sirom od ovčijeg mleka. Oko 1.000 posetilaca imalo je priliku da, tokom tri dana sajma, degustira 952 vrste sira.

Na sajmu je, u saradnji sa Internacionalnim udruženjem sirara održano i svetsko takmičenje za najbolji sir. Članica žirija, koji je činilo 135 sudija, bila je i Bojana Momčilov ispred kompanije Mlekoprodukt.

- Prilikom degustacije i ocenjivanja upoznali smo se sa nekim od najspecifičnijih aroma sira iz Italije, Belgije, Brazila, Japana, Izraela i mnogih drugih zemalja. I u tome jeste najveća prednost ovog sajma, jer predstavlja mesto sastajanja najvećih profesionalaca iz ove oblasti mlekarske industrije, kao i priliku za razmenu informacija o inovacijama na tržištu sira - rekla je Bojana Momčilov i dodala:

- Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu organizatora. Iako nismo osvojili nagradu sajma, sama činjenica da nas je kvalitet naših sireva kvalifikao za takmičenje na kom su učestvovali proizvođači iz celog sveta je veliko priznanje.

Tokom sajma bilo je održano i tradicionalno zasedanje Internacionalnog udruženja sirara, čiji je Srbija član od januara ove godine. Njegov predsednik Rolan Bartelemi kaže da je poziv našoj zemlji da učestvuje deo aktivnosti koje udruženje u okviru ovog partnerstva sprovodi.

- Bio sam u Srbiji u više navrata, probao srpske sireve i mislim da im je mesto među renomiranim proizvođačima koje smo imali priliku da upoznamo na ovogodišnjem sajmu. Cilj udruženja je promovisanje kulture konzumiranja sira i sirarske delatnosti, a ovo je samo jedna od aktivnosti koje u toj misiji primenjujemo - istakao je Bartelemi.

Mondial Du Fromage je jedini sajam u Francuskoj posvećen isključivo siru i mlečnim proizvodima koji privlači izlagače i posetioce iz celog sveta.