Početna»Novosti»Nanočestice zlata za bolju aromu vina
01.06.2023.

Nanočestice zlata za bolju aromu vina

Australijski naučnici razvili su revolucionarnu novu tehnologiju za oplemenjivanje vina i uklanjanje neželjenih isparljivih sumpornih jedinjenja

novost nanočestice zlata za bolju aromu vina vinski magazin vino fino
Istraživači iz Australije otkrili su da nanočestice zlata mogu da posluže u otklanjanju neugodnih aroma sumpora iz vina. Tim naučnika sa univerziteta Flinders i iz Australijskog instituta za proučavanje vina (AWRI) kreirali su takozvanu „pametnu površinu“ prekrivenu nanočesticama koja je uspešno izdvojila sumporna jedinjenia iz vina.

Kako su pokazali rezultati istraživanja, nanočestice zlata uklonile su do 45% vodonik-sulfita iz vina, a ovaj tretman je efikasan i u uklanjanju složenijih sumpornih jedinjenja kao što je metan-etiol.

Isparljiva sumporna jedinjenja značajno doprinose aromi vina. Neka od njih imaju pozitivne senzorne karakteristike, a neka su odgovorna za neugodne i suvišne arome pokvarenih jaja, gume i konzervisanog kukuruza. Pametna površina pokazala se boljom u popravljanju arome od klasičnih vinarskih postupaka, navode istraživači iz Australije, a i njena primena ne izaziva dodatne neželjene efekte, kao što je to slučaj sa bakar sulfatom.

Vođa projekta, dr Agnješka Merčinska-Vasiljev, navela je, kako prenosi The Drinks Business, da je jedna od najvećih prednosti ove tehnologije to što se lako plasira u vino i lako odstrani iz nje.

- U osnovi, to je proces u kome se pametna površina doda vinu i nakon određenog vremena izvadi iz njega - rekla je.

Budući da se ove pametne površine mogu naneti na bilo koju podlogu, dijapazon mogućih primena je vrlo širok, navode istraživači: nanočesticama zlata mogu se „ukrasiti“ filteri, aeratori, dekanteri, boce...

Koautor studije, profesor Krasimir Vasiljev, rekao je da je u pitanju „veliki proboj koji će znatno unaprediti vinarstvo“, a istraživači navode da je u toku istraživanje potencijalnih oblasti primene u vinskoj industriji.