Početna»Novosti»Nanotehnologija u službi poboljšanja ukusa vina
26.07.2019.

Nanotehnologija u službi poboljšanja ukusa vina

Australijski naučnici razvili su tehnologiju za popravljanje vina na molekularnom nivou, pomoću nanorobota

novost nanotehnologija u službi poboljšanja ukusa vina vinski magazin vino fino
Nanotehnologija se iz uznemijurućih naučnofantastičnih romana i priča, kao i iz medicinskih istraživačkih centara, postepeno seli i u druge oblasti ljudskog rada. Jedna od njih je i vinarstvo.

Istraživači iz Australije sa Australijskog instituta za istraživanje vina (AWRI) tvrde da je uz pomoć nanotehnologije, oblasti tehnologije koja se bavi manipulacijom individualnim atomima i molekulima, moguće značajno poboljšati ukus vina, i to na mikroskopskom nivou. Oni veruju da upotreba nanočestica može da u potpunosti ukloni tehnološke greške vina kao što su arome dima i čepa.

Početni koraci u ovoj, potencijalno revolucionarnoj tehnologiji već su načinjeni na Univerzitu u Adelaidi, gde je tim istraživača uspeo da ukloni pirazinske arome iz vina napravljenog od kaberne sovinjona. Ovo je postignuto korišćenjem namagnetisanim nanočesticama koje su iz vina fizički odstranile molekule metoksipirazina.

Takođe, istraživači su usavršili i sistem za magnetnu separaciju za uklanjanje proteina koji vino čine mutnim, a da prittom ne promene delikatnu strukturu polifenola u vinu. Kako prenosi magazin Drinks Business, najdalje se otišlo u stvaranju nanorobota za uklanjanje arome čepovanog vina, kao i viška dima od pogrešnog korišćenja barik buradi.

- Duboko verujem da će nanotehnologija imati značajan uticaj na vinsku industriju, a naročito u oblastima kao što je prilagođavanje organoleptičkih svojstava vina - rekla je za Drinks Business dr Agnješka Mjerčinska-Vasilev, jedna od naučnica koje rade na ovom veoma ambicioznom projektu sa dalekosežnim implikacijama.