Početna»Novosti»Napolitane su zavladale
13.02.2024.Piše: Jelena Stojčić

Napolitane su zavladale

Vodič kroz picerije u Beogradu i Novom Sadu koje prave pice po autentičnoj tradicionalnoj recepturi iz Napulja

novost napolitane su zavladale vinski magazin vino fino
Više nema potrebe da idete u Napulj i druge gradove u Italiji da biste pojeli picu napolitanu, pa čak ni da biste postali sertifkovani pica majstor - jer sve to već imamo! Imamo i dve picerije u Beogradu koje se nalaze na listi 50 najboljih pica u Evropi izvan Italije, u čuvenom izboru 50 Top Pizza.

Imamo i one koje rade na tradicionalan način, i one koji rade moderne napolitane. Kod nekih testo fermentiše jedan dan, kod drugih više dana, neko ga pravi sa većom srazmerom vode i brašna, neko sa manjom, neko sa manje kvasca, neko sa više, neko koristi isključivo italijanske sastojke za nadev, a neko lokalne...

Upravo u tome se i ogleda različitost pica u najboljim picerijama kod nas, ponajviše u veštini pravljenja testa, pa onda i u sastojcima koji idu preko. Utisak je da su naši majstori savladali tradicionalnu veštinu sa juga Italije i da zaista imamo pice koje oduzimaju dah. Njihova jedina mana je ta što i njihove cene ponekad znaju da ujedu za srce...Pred vama su osam picerija u Beogradu i Novom Sadu koje rade napolitanu, dobru kao u Napulju, sa autentičnim sastojcima i onako kako nalaže tradicija.

MAJSTOR I MARGARITA

Vuka Karadžića 12, Beograd
Bulevar Kralja Aleksandra 248, Beograd
060 4808 621
www.majstorimargarita.rsPrva picerija iz Srbije ikada koja se našla na čuvenoj listi 50 Top Pizza u Evropi i zvanično najbolja picerija u Srbiji, već treću godinu zaredom prema ovom izboru, poznata beogradska picerija Majstor i Margarita, godinama je sinonim za pravu napolitansku picu u Beogradu. Ovo mesto, proslavila je klasična margarita, ali i njihova autorska pica Margarita Madre sa tri vrste paradajza i bufala mocarelom, a ništa manje dobre i kvalitetne nisu ni ostale pice sa dosta svedenog menija koji se u najvećoj meri menja sezonski. Posebno je zanimljivo da niko u ovoj piceriji nije sertifikovani pica majstor za napolitanu, a pice su takve kao da ih je pravio najbolji picajolo u Italiji.

Priča o Majstoru i Margariti krenula je iz jednog malog lokala u Balkanskoj ulici, u kome su zbog nedostatka uslova, bili prinuđeni da rade jednodnevnu fermentaciju testa. Nakon nekoliko godina, preselili su se u veći lokal u najstrožem centru grada i počeli da rade fermentaciju 48 sati. Testo je debelih ivica i tanke sredine, mekano i vazdušasto, a prilikom njegove izrade poštuju se tradicionalna pravila sa Apenina. Osim pica, Majstor i Margarita pravi i veoma dobre sendviče i tiramisu, dok je odabir vina i piva veoma pažljivo selektovan.

PIETRA

Kumanovska 6, Beograd
011 6902 020
www.pietra.rsBeogradska picerija Pietra još je jedna picerija iz Beograda koja se nalazi na pomenutoj listi najboljih u Evropi, a na koju je dospela samo jedanaest meseci nakon otvaranja. Pietra je picerija i koktel bar u jednom, iza koga stoji uigrana ekipa ugostitelja na čelu sa Goranom Abramovićem, svetskim šampionom u pravljenju napolitane za prošlu godinu i sertifikovanim picajolom više od 30 godina. Goran i njegov tim prave tradicionalne napolitanske pice, za pultom, ispred očiju gosta, a zatim tu i peku, u peći koja se savršeno uklapa u enterijer. Za autentičnost pica u Pietri garantuje Associozione Pizzaiolli Napoletani, poznata asocijacija za tradicionalnu napolitansku picu, a osim što se pice prave isključivo onako kako tradicija nalaže, i sastojci su potpuno originalni i stižu iz italijanske regije Kampanja. Testo je mekano i vazdušasto i prave debljine, a na meniju nema preterano puno pica. Ponuda se menja u skladu sa sezonom, osim margarite i marinare, pica iz kategorije STG (Specialita Tradizionale Garantita) koje su uvek stalna stavka na meniju. Interesantno, u većini pica nadevi su bez mesa, a uz pice ovde se služe i odlični autorski kokteli.

Pietra se nalazi na Vračaru na platou između stambenih zgrada gde su nekad bile poslastičarnica Mali princ i restoran od Usta do Usta. Unutra je mala, ali veoma sa ukusom uređena, u crnoj i beloj boji i sa zanimljivim ogledalima. Krasi je prostrana bašta većinom u hladovini, pod krošnjama drveća, a Pietra je i jedan od retkih lokala u Beogradu u kome je zabranjeno pušenje. Od skora, Pietra ima i svoju školu u Beogradu kome se obučavaju majstori za pravljenje pice.

EMMA

Braće Baruh 24, Beograd
060 6003 662Emma je picerija i koktel bar u jednom, otvorena je pre nešto više od dve godine, u jednom malom, skrivenom sokaku donjeg Dorćola i sa estetikom koja je totalno drugačija od drugih – nikada ne biste pomislili da se tu peku tradicionalne napolitane. Prostor je i šik i prefinjen u isto vreme, veoma moderan i sa fenomenalnim komadima custom made nameštaja i velikim belim mermernim šankom duž lokala, Na zidu je mural, a na plafonu pšenica koja visi – jedan zaista nesvakidašnji enterijer koji je odmah izdvojio ovo mesto. S druge strane, priča oko pica je sasvim jednostavna. Testo je tanko, korice su hrskave i blago zagorele i sve je isključivo italijansko, od mocarele i drugih sireva, preko organskog brašna mlevenog na kamenu i sertifikovane italijanske pšenice sa geografskim poreklom, do 17 godina starog startera koji su majstori doneli iz Verone, a koji je i zaslužan za vazdušast, a hrskav momenat u pici. Testo u Emmi fermentiše najmanje 48 sati i peče se u rotacionoj peći na gas, a za kvalitet pica garantuje pica majstor Nenad Jovanović koji je i vlasnik picerije.

Na meniju je 41 pica sa različitim nadevima, od kojih se trenutno izdvaja Inverno, pica sa kremom od bundeve, vrganjima i gvanćale slaninom, dok je stalna zvezda na meniju pica Emma sa mocarelom, pršutom, straćatelom, konfitiranim čeri paradajzom, svežim bosiljkom i redukovanim aćetom balzamikom. Uz pice se služe odlični autorski kokteli, i još po nešto, probrano i kvalitetno, uz veoma dobru i brzu uslugu.

FIGO

Ilije Garašanina bb, Palilulska pijaca
figo.belgrade@gmail.comU Italji se za sve što je dobro, od hrane do mode, kaže "ke figo", i upravo inspirisan time muzičar Miloš Vuksanović otvorio je pre nekoliko meseci Figo, autentični lokal na omiljenoj after work lokaciji u gradu, Palilulskoj pijaci. Figo je mini picerija i koktel bar u jednom u kome se prodaju i više nego dobre napolitanske pice i sjajni autorski kokteli. Proces pripreme dešava se pred očima gosta, iza pulta, a pice peku sertifikovani majstori za napolitanu ponikli iz škole Gorana Abramovića. U proseku, za radno vreme od 12 do 20 sati, Figo dnevno (osim ponedeljkom kada ne radi) izbaci oko 100 pica. Najviše margarita, pa onda i pica sa mortadelom i pistaćima koja je u poslednje vreme nezaobilazna stavka na meniju gotovo svih beogradskih picerija.

Pice u Figu se prave po tradicionalnoj recepturi, sa brašnom iz Napulja, dok su sastojci za nadeve visoko kvalitetni i homemade. Pice izlaze iz peći na struju od 450 stepeni, za manje od minut. Ovde je pelat za svaku picu drugačiji, a pored klasičnih kombinacija, kaprićoze, pica rose sa crvenim lukom i parmezanom, i popularne pice sa četiri vrste sira, na meniju je i Srbica, sa čistim junećim mesom, mocarelom, ruzmarinom i urnebesom koji sami prave. Uz „Ke Figo“ pice idu sjajni autorski kokteli i majstorski napravljeni klasici, kao i dobra italijanska vina.

MIG

Trešnjinog cveta 1a, Beograd
066 865 1313
www.migpizza.comNa Novom Beogradu od prošle godine, radi MIG, pomalo neobična kombinacija bistroa i fast food objekta, sa svedenim belim enterijerom i nekoliko mesta za sedenje. Koncept je samousluživanje, odnosno sve se poručuje i uzima za pultom, a piće se služi iz plastičnih čaša, zanimljivo, i vino takođe, ali iz plastičnih vinskih čaša.

Pica je napravljena od visoko kvalitetnih sastojaka, testo je prošlo dugu fermentaciju i majstorski je pripremljeno, a sastojci dobro odmereni. Konceptualno, MIG odlično priča priču skrivenu u nazivu lokala Margherita & Gelato, a kvalitetnim proizvodima za kratko vreme se izdvojio na uzavreloj sceni napolitanskih picerija u Beogradu.

Pice u MIG-u imaju 10 posto manje kvasca u testu, a odlikuje ih mekana a hrskava korica. Meni je veoma sveden i u stalnoj ponudi su samo tri vrste pica – margarita, kaprićoza i mortadela pistać, ali, za pultom za naručivanje, predložiće vam i nekoliko pica van menija. Trenutno su to pica sa kruškom i gorgonzolom, kulenčino, kao pandan pici sa peperončinom, i pica tartufata. Prave se u tri dimenije, prečnika 20, 30 i 40 santimetara, a uz picu se služe artisan sokovi, nekoliko kraft piva i par dobrih vina.

CAMPANIA PIZZA GOURMET

Omladinskih brigada 86, West 65, Novi Beograd
069 2134 842
www.campania.rsAutentična tratorija, Campania Pizza Gourmet nudi izvornu italijansku picu u modernom ambijentu prilagođenom delu grada u kome se nalazi, u stambeno-poslovnom bloku na Novom Beogradu. Testo za picu pravi se od brašna koje stiže direktno iz regije Amalfi, a melje se na kamenim mlinovima. Fermentacija traje najmanje 24 sata, a pice se peku u peći na drva. Za njihov kvalitet zaduženi su picajoli iz Associazione Vera Pizza Napoletana, poznate napolitanske asocijacije za picu, a originalni recepti sa juga Italije čine njihov meni jedinstvenim. Na njemu je dvadesetak pica koje se sve prave od pelata sa San Marzano pelatom, a osim klasika poput margarite i marinare, trenutna zvezda menija je ortolana, sa plavim patlidžanom, tikvicama, paprikom i crvenim lukom, kao i uvek aktuelna pica Campania sa parma pršutom, bafalo mocarelom i obiljem vrhunskog parmezana.

Osim pica ovde se služe i druga, autentična jela italijanske kuhinje, poput njoka iz Torenta i paste iz Granjana, mesta u okolini Napulja koje je inače i jedino mesto na svetu u kome se proizvode paste sa geografskim poreklom.

TRAMONTANA

Grčkoškolska 7, Novi Sad
063 1111 663Pica napolitana i italijansko vino, gastronomski tandem iz snova - koncept je Tramontane, relativno nove picerije u Novom Sadu iza koje je Dejan Parun, sertifikovani picajolo za napolitanu, posebno posvećen izradi testa, kao najvažnijem procesu koji vodi do dobre pice. U Tramontani se radi moderna napolitana, pripremljena bez kvasca, sa kiselim testom i sa 80 posto vode (tradicionalna se pravi sa 60). Nadevi na pici su kvalitetni, poput organske najsvežije burate kojoj je rok trajanja sedam dana i San Marzano pelata do organskog brašna. Na meniju je dvadesetak pica uz koje se najčešće piju vina iz svih regija Italije ili lokalno zanatsko pivo iz pivare Ravangrad. La Fortezza, pica sa italijanskom goveđom pršutom koja izgledom podseća na Petrovaradinsku tvrđavu na prvu se ovde izdvojila. Pice se peku u peći koju je AVPN, italijanska asocijacija za autentičnu napolitanu, odobrila kao jednu od retkih peći uvezenih direktno iz Napulja, a u Tramontani postoji i mašina koja imitira pokret ljudskih ruku i čini testo više rustičnim. Na meniju su tradicionalne i klasične napolitane, ali i nekoliko neobičnih pica, poput one sa pinto pasuljem, ili sa čvarcima, zanimljivog naziva Božanstvena komedija.

BOSILJAK

Bežanijska 36, Zemun
011 4541 978
www.bosiljakpizza.comNastala iz čiste ljubavi vlasnika prema tradicionalnoj napolitanskoj pici, Bosiljak, popularna picerija smeštena u centru Zemuna, na beogradsku scenu originalnih pica iz Napulja upisala se pre nešto više od dve godine. Otvaranju je prethodilo čak godinu dana testiranja testa i procedure izrade kako bi pica bila dovedena do savršenstva. Ovde testo fermentiše i po nekoliko dana, a centralno mesto u restoranu pored velike Maradonine slike na zidu zauzima velika pica peć na drva. U Bosiljku se pravi Pizza Contemporanea, što u prevodu sa italijanskog znači savremena pica - razlika u odnosu na tradicionalnu napolitanu je u veličini rubova. Pice u Bosiljku imaju predimenzionirane rubove, interesantno, koji se postižu sa istom gramažom testa kao i za tradicionalne pice. To se radi, kako kaže glavni picajolo Đorđel Bunda sa većom hidratacijom testa u kome se nalazi i do 80 posto vode.

Meni je sveden i na njemu ima dvadesetak pica, od kojih su pica Bosiljak, sa pestom, mocarelom, pršutom, parmezanom i čeri paradajzom i Mille Rose, pica sa čak pet vrsta italijanskih sireva i ružama od pršute i sušenog paradajza, nešto što obavezno morate probati za prvi put ovde.

Osim pica, služe i veoma dobre kalcone i originalan tiramisu, a sam prostor kome je mana bila ta što je bio previše skučen, sada je proširen i dosta veći, a samim tim i usluga i servis su bolji nego na početku.