Početna»Novosti»Napravljen fotorobot savršene krigle piva!
25.09.2018.

Napravljen fotorobot savršene krigle piva!

Perfektno pivo ima penu visoku 9 milimetara i pije se subotom u pola šest popodne, navodi se u istraživanju koje je naručila britanska pivara St Austell

novost napravljen fotorobot savršene krigle piva vinski magazin vino fino
U Velikoj Britaniji kult piva je veoma jak - toliko da su pivopije spremne da do poslednjeg daha brane svoje teze o tome kako treba da izgleda savršena čaša piva. Jedna pivara došla je na ideju da napravi veliko istraživanje, po najvišim naučnim standardima, i utvrdi koji su elementi čaše piva koja će zadovoljiti sva čula. Rezultati su, naravno tipično britanski, a pivara St Austell, naručilac studije, napravila je višestruko dobar posao: došla je do informacija koje će joj puno pomoći u poslovanju, pojavila se u svim vestima koje se bave industrijom piva, i napravila je skicu prosečnog pivopije druge dekade dvadeset i prvog veka.

Čak 65 odsto ispitanika navelo je da je prateća hrana izuzetno važna za uživanje u pivu, a omiljene pivske grickalice su čips i kikiriki, kao i, u kategoriji ozbiljnije hrane, kari i burger. Visina pene, kažu ispitanici, treba da bude 9 milimetara, a pivo najviše prija u 5 i 30 popodne, i to u subotu.

Ispitanici su rekli i da je za pivo veoma važno da se pije u pravom društvu (38%), da ima savršenu penu (26%), da se pije u lokalnom pabu (20%), da bude napravljeno u Velikoj Britaniji (20%)...

Za 43 odsto pivopija je veoma važno da budu u dobrim odnosima sa šankerom (43%), a 16 odsto ispitanika je reklo da im je izuzetno bitno da šanker zna njihovo ime.

Ukus je britanskim pivopijama bitniji od cene. 62 odsto reklo je da im je ukus važniji od cene.

O tome u kojoj meri industrija odgovara zahtevima pivopija svedoče zabrinjavajuće brojke: 23 odsto je navelo da retko popiju pivo bez mane, 32% kaže da im se pivo uvek servikra na pogrešnoj temperaturi, a 38% da im iskustvo prečesto kvare prljave čaše.