Početna»Novosti»Naša šljivovica na UNESCO listi svetske baštine!
01.12.2022.

Naša šljivovica na UNESCO listi svetske baštine!

Proces pečenja srpske rakije od šljiva, uz prateće tradicije, upravo je uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

novost naša šljivovica na unesco listi svetske baštine vinski magazin vino fino
Zasedanje komiteta UNESCO u Rabatu, foto: Ministarstvo kulture Republike Srbije
Prirodna rakija od šljiva, tačnije proces njene izrade i prateće tradicije, upisani su na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalng kulturnog nasleđa čovečanstva! Ministarstvo kulture Republike Srbije upravo je saopštilo da je odluka o upisu srpske šljivovice doneta na 17. zasedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje se održava u Rabatu u Maroku.

- Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na UNESCO Reprezentativnu listu, značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji „živog nasleđa“ Srbije - naveli su u Ministarstvu kulture.

Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, a u proces su se uključile i lokalne zajednice, nevladine organizacije i institucije. Formalni predlagači nominacije bili su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej iz Čačka.

U okviru procesa nominacije, komisiji UNESCO poslati su i uzorci tradicionalne srpske rakije od šljiva.

Ove godine na sednici koja se prvi put održava uživo od početka pandemije kovida, na listi predloga nalaze se, pored šljivovice, i francuski baget hleb, tradicionalne kineske tehnike obrade čaja, kao i tradicija proizvodnje svetlog kubanskog ruma. Usvojena 2003. godine, Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine promoviše očuvanje znanja koja su značajna za očuvanje tradicionalnih zanata.

Pečenje rakije - arhiva Etnografskog muzeja u Beogradu