Organizacija Verband Deutscher Prädikats (VDP), koja okuplja veći deo nemačkih proizvođača vrhunskih vina, donela je veoma važnu odluku o klasifikaciji sekt penušavih vina. Klasifikacija je napravljena, kako navode u organizaciji VPD, po uzoru na Šampanju.
Klasifikacija definiše četiri kategorije sekt vina. Vina u donje dve kategorije, Gutssekt i Ortssekt, moraju da odležavaju na kvascu najmanje 15 meseci. Vina u kategorijma Erste Lage i Grosse Lage Sekt, ne samo da moraju da dolaze iz jednog vinograda i jedne berbe, već moraju da na kvascu odleže najmanje 36 meseci.
Svako zrno grožđa mora biti ubrano ručno, u vinogradima koji pripadaju organzaciji VPD, i uzgojeno naročito za proizvodnju sekt vina.
Pravila su jasno definisala i količinu alkohola u vinu i sve druge finese proizvodnje.
Vinski kritičar Ane Krebel MW, koja je od početka podržavala stvaranje ove klasifikacije, rekla je da će uslediti veliki rast kvaliteta:
- Ova odluka će inspirisati ljubitelje penušavog vina da iznova otkrivaju sekt i redefinišu njegove domete - rekla je.
Organizacija VPD obuhvata 195 nemačkih proizvođača vina.