Početna»Novosti»Neobičan het-trik argentinske vinarije
02.10.2021.

Neobičan het-trik argentinske vinarije

Panel takmičenja The World's Best Wineyards dodelio je vinskoj kući Zuccardi Valle de Ucco, treći put uzastopce, priznanje za najbolji vinograd na planeti

novost neobičan het-trik argentinske vinarije vinski magazin vino fino

Vinarija Zuccardi Valle de Uco iz Mendoze u Argentini pre dve godine privukla je pažnju svetskih medija zbog odluke panela od 600 vinskih stručnjaka da njene vinograde proglase za najbolje na svetu. Kada je prošle godine ova vinska kuća dobila isto priznanje, obrve su se počele podizati, a ovogodišnja odluka žirija The World's Best Wineyards da i treći put dodeli istu nagradu ovoj vinskoj kući iz Južne Amerike dodatno je produbila dilemu - čemu tačno služi ovo takmičenje, istraživanju najboljih vinskih destinacija na svetu, ili promociji jedne, doduše zaista izvanredne vinarije.

U rangiranju svake godine učestvuje oko 600 somelijera, turističkih novinara i vinskih eksperata koji se pre svega bave doprinosom vinskih kuća jednoj od najsofisticiranijih grana turizma - enoturizmu. Pored kvaliteta proizvoda, ocenjuju se arhitektura vinarija, kao i kvalitet degustacija i drugih sadržaja dostupnih u vinariji.

Bez obzira na dileme oko selekcije The World's Best Wineyards, kuća Zuccardi Valle de Uco svakako spada u najbolje južnoameričke vinarije i istinski je ponos argentinskog vinarstva, a vina ove kuće mogu se nabaviti i u našoj zemlji. Kuća Amarone u svom prodajnom portfoliju trenutno ima pet izvanrednih etiketa ove kuće, Serie A Malbec 2019, Q Chardonnay 2019, TITO 2017, Concreto Malbec 2019 i Aluvional Paraje Altamira 2016.

Utemeljivač takmičenja, Endrju Rid, ove godine je, nakon objavljivanja rezultata, rekao da je, u doba pandemije, ohrabrivanje turista da posećuju vinske regije danas važnije nego ikada:

- Verujemo da stavljanje vinskog turizma u žižu ohrabruje sve veći broj ljudi da otkrivaju jedinstvena vina i regije u kojima se prave - rekao je.

Vinogradi kuće Zuccardi Valle de Uco zaista su biser argentinskog vinarstva: smešteni su podno Anda na mestu jedinstvenih prirodnih lepota. a u ovoj vinariji, koju porodica Zukardi održava već tri generacije, staraju se da od malbeka, bonarde, torontesa, kao i internacionalnih sorti kao što su kaberne fran, šardone i sovinjon blan prave istinska teroarska vina visokog kvaliteta.

Po već uspostavljenom obrascu ovog takmičenja, čak sedam od deset najboljih vinskih kuća dolazi sa latinskog govornog područja, otvarajući dodatna pitanja o legitimnosti ovog izbora. Ovo je spisak vinarija koje su se našle u ovogodišnjem izboru deset najboljih:

  1. Zucardi Valle de Uco (Argentina)
  2. Marques de Riscal (Španija)
  3. Chateaux Margaux (Francuska)
  4. Bodega Garcon (Urugvaj)
  5. Montes (Čile)
  6. Antinori nel Chianti Classico (Italija)
  7. Catena Zapata (Argentina)
  8. Vina VIK (Čile)
  9. Gonzalez Byass-Bodegas Tio Pepe (Španija)
  10. Creation (Južna Afrika)