Početna»Novosti»NEŽNI DODIR DIMA
02.12.2022.Promo

NEŽNI DODIR DIMA

Sovinjon blan, ali oplemenjen odležavanjem u barik buradima - to je osnovno što treba znati o Fumé blanc stilu vina. I za tu svetsku ligu srpsko vinarstvo ima vrhunskog igrača!

novost neŽni dodir dima vinski magazin vino fino
Pojam Fumé Blanc skovao je 1968. godine legendarni američki vinar Robert Mondavi, kombinujući reč Fumé koja istovremeno znači i dim, ali je i deo imena Puji Fumea (Pouilly-Fumé), jedne od najpoznatijih apelacija za sovinjon blan u Francuskoj, sa rečju Blanc, odnosno, „belo“ na francuskom. Mondavi se opredelio za ovaj izraz u znak poštovanja prema francuskim kolegama i kako bi razvio autentično američki izraz za sovinjon koji je odležavao u drvenim burićima. U ovome je u potpunosti uspeo, i danas je Fumé Blanc sinonim za karakterni beli sovinjon, stilski samosvojan i odvojen od klasičnih, svežih vina od te sorte.

U korenu ove odluke Roberta Mondavija ležala je želja da se odvoji od, za to vreme u Kaliforniji vrlo karakteristične, percepcije sovinjon blana kao sorte od koje se prave „dosadna” vina, ali i da istakne velike razlike fumé stila u odnosu na klasičnu aromatiku sorte. Danas sovinjon blan svakako više ne uživa takvu reputaciju, a Fumé Blanc je i dalje veoma uspešna stilska niša koja je deo bogate slagalice globalnog izraza ove sorte i odavno više nije rezervisana samo za Ameriku.

Šumadija se u Srbiji poslednjih godina profilisala kao jedan od najvažnijih regiona za beli sovinjon. I zasta, utemeljenje za takvu reputaciju nalazi se u brojnim izvanrednim vinima, ali i potvrdama kvaliteta pristiglih sa međunarodnih svetskih takmičenja. Tako je i orašačka vinarija Matijašević uspela da dve godina za redom dominira na Decanter WWA ocenjivanju, osvojivši uzastopno dva zlata za svoje sovinjone, prvo za sveži, a zatim i za Sovinoa Fume Blanc 2020.

Fumé Blanc na trpezi

U poređenju sa sovinjon blanom koji nije odležavao u drvenim sudovima, Fumé Blanc ima snažnije telo i teksturu i to traži i nešto drugačiji pristup uparivanju sa hranom. Oba stila vina odlično se slažu sa salatama, ribom, pa i snažnije začinjenom azijskom hranom, ali Fumé Blanc će posebno zablistati u susretu sa hranom koja će naglasiti osnovnu izražajnu notu ovog vina.

Na primeru vina Sovinoa Fume Blanc 2020 odličan izbor mogu biti dimljena pastrmka i pileća saltimboka. Plemenito italijansko jelo, čuvena saltimboka a la romana, objedinjuje najbolje iz dva sveta - svežeg i dimljenog mesa. Za uparivanje sa vinom Sovinoa Fumé Blanc, saltimboka je bolja ako se priprema u verziji sa piletinom nego sa teletinom: lake arome piletine i dimne note pršute u koje se umotava pileće meso, uz klasične začinske dodatke kao što je žalfija, učiniće da ovo jelo, kao što mu i ime govori, prosto „uleti u usta”, posebno u sprezi sa sovinjonom jakog karaktera.

Vodeno blago naše zemlje nudi jedan očigledan par za Fumé Blanc – kvalitetnu dimljenu pastrmku. Ova plemenita slatkovodna riba može se pripremiti na jednostavan, tradicionalan način, sa krompirom u pratnji dobrog crvenog luka i posuta limunom, peršunom i, po želji, drugim zelenim začinskim biljem koje izvanredno prati svaki vrhunski sovinjon blan.SoviNoa Fumé Blanc 2020: Savršeno skladan ples

U vinskoj paleti vinarije Matijašević, Sovinoa Fumé Blanc 2020 ima posebno mesto, što je potvrđeno i nagradama na takmičenjima Decanter 2022 (zlato, 96 poena i osmo mesto u ukupnom poretku svih 653 ocenjenih vina od sovinjon blana, i ujedno najbolje ocenjeno vino iz Srbije), Mundus Vini 2022 (zlato) i Balkans International Wine Competition (dvostruko zlato). Veliki kompliment vinu uputio je i čuveni kritičar Džejms Sakling, rekavši da je Fumé Blanc – srpski Silex i podarivši mu 93 poena.

Ekskluzivni karakter vina potcrtan je ograničenom serijom od 2.128 boca. Vino SoviNoa Fumé Blanc 2020 odležavalo je u custom made bačvama kupljenim od malih nekomercijalnih francuskih pintera, sa željom da, kako je svojevremeno objasnio Mladen Dragojlović, glavni enolog Matijaševića, u ovom vinu bude potpuno sačuvana sorta, njena svežina i teroarska mineralnost, a da mu se pritom podare dodatna punoća i kompleksnost, bez banalnih slatkastih nota. Vino je nastalo od birane berbe najboljeg poteza sovinjona sa mikrolokaliteta Orašačko brdo.

U ovom kompleksnom i izdašnom vinu nalazimo prepoznatljivi miris zrele nektarine koji suvereno predvodi čitav aromatski niz. Posle zrelog voća i tropike, nailaze fine citrusne arome koje prizivaju zreli grejpfrut, pa zatim začinska herbalnost i nežno, zaista nežno drvo. SoviNoa Fumé Blanc je vino izuzetne strukture koje je, uprkos odležavanju u hrastu i punom telu, očuvalo svu sortnu svežinu i hrskavost. Veoma je dugo, postojano i kompleksno, a sa nogu obara pre svega skladni ples tako karakterne sorte sa plemenitim drvetom. Ničega nema previše, ništa ne dominira, tu su i punoća i svežina, i mineralnost i sočnost, i zavodljivost slatkastih nota i raskoš i čvrstina citrusa i začinskog bilja.

Još jedan značajan adut vina je i atraktivan i savremen dizajn etikete, koji korespondira sa očekivanjima današnjih kupaca spremnih na stilske eksperimente i na degustaciju vina koja nude nove poglede na potencijale klasičnih internacionalnih sorti - rukopisni, „razbarušeni dizajn” upućuje i na izrazito autorski stil vina i na činjenicu da su ovakva vina „retka ptica” u domaćoj ponudi i stoga i zaslužuju inventivan tržišni tretman.

Veliki komplimenti Dekantera

Zlato na takmičenju Decanter World Wine Awards 2022 i izvanrednih 96 poena za SoviNoa Fumé Blanc 2020 do sada su najsnažnija potvrda strategije mlade vinarije da se u ovako ranoj fazi svog rada opredeli za stvaranje vina sa puno karaktera i bez ikakvih kompromisa sa kvalitetom. U obrazloženju odluke da podare vrtoglavih 96 poena vinu iz oplenačke vinarije, žiri Dekantera napisao je sledeće:

Otmeni sovinjon blan koji je fermentisao u sudovima od hrastovine. Slojevito vino sadrži arome zrelog tropskog voća i kajsija, u balansu sa svežim i lakšim aromama bele breskve, zove i zelenog bilja. Impresivno dugo i kompleksno na nepcu, vino ima mineralnu „kičmu” od kremena, začinski dodir belog bibera, i bogatstvo slatke vanile.