Početna»Novosti»Noma osvojila treću Mišlenovu zvezdu!
14.09.2021.

Noma osvojila treću Mišlenovu zvezdu!

Nakon četrnaest godina čekanja, restoran iz Kopenhagena, na čijem je čelu slavni šef Rene Redžepi, dobio je najveće priznanje čuvenog vodiča

novost noma osvojila treću mišlenovu zvezdu vinski magazin vino fino
Sinoć je objavljeno novo izdanje Mišlenovog vodiča za skandinavske zemlje. Na ceremoniji održanoj bez publike, restoran Noma iz Kopenhagena na čijem čelu je genijalni šef Rene Redžepi, konačno je dobio treću Mišlenovu zvezdu, najvišu titulu savremenog restoraterstva. Kako je Redžepi sinoć rekao, priznanje je došlo posle četrnaest godina čekanja.

- Ovo je jedna od najviših planina u svetu ugostiteljstva. Kada sam čuo da smo dobili treću zvezdu, prvo sam pomislio na sve ljude koji su prošli kroz Nomu u poslednjih 18 godina: na stotine kuvara i servera i perača sudova koji su bili bitni delovi ove lude slagalice koju smo sastavili. Naravno, treća zvezda je direktan odraz našeg izvanrednog tima koji danas radi u Nomi - rekao je Redžepi.

Noma je 2007. godine osvojila drugu zvezdu koju je dobro čuvala svih ovih godina. Treću zvezdu, kako je istakao slavni šef, sinoć niko nije očekivao. Vidno iznenađen, sa bine je telefonom pozvao svoj tim i uživo mu saopštio vest.

Noma je otvorena pre osamnaest godina, a za to vreme je čak četiri puta bila proglašena za najbolji restoran na svetu i imala je nekoliko veoma uspešnih pop up projekata širom sveta.
Pored Nome u Kopenhagenu, u Oslu se nalazi drugi restoran sa trećom Mišlenovom zvezdom za skandinavske zemlje, restoran Maaemo, gastronomski hram u kome je radio i naši šef Ljubiša Pljevaljčić, veoma talentovani kuvar, a jedno vreme i vlasnik veoma dobrog restorana Oxalis u Beogradu koji je nažalost kratko radio.