Početna»Novosti»Novi božole dočekan je i u Beogradu
21.11.2023.

Novi božole dočekan je i u Beogradu

Francusko-srpska privredna komora ugostila je više od 400 zvanica na svečanom dočeku na kome su se slavili francuska kultura i gastronomija

novost novi božole dočekan je i u beogradu vinski magazin vino fino
Tradicionalna manifestacija ustanovljena u Francuskoj 1985. godine i preneta u Srbiju pre desetak godina – svečani doček božolea, mladog vina sa juga Burgundije, koje donosi radost i označava početak zimske praznične sezone – održana je i u Beogradu.

Jedanaesti put za redom, Francusko-srpska privredna komora ugostila je više od 400 zvanica, diplomata, direktora francuskih i srpskih preduzeća, poznatih privrednika i javnih ličnosti na dešavanju Svečani doček božolea powered by Belgrade Airport.

Novi božole (Beaujolais nouveau) je vino koje se konzumira veoma mlado, odmah nakon što je napravljeno. Širom Francuske, ali i u celom svetu, trećeg četvrtka u novembru dočekuje se novi božole u restoranima, vinotekama i barovima, uz muziku i festivalsku atmosferu.

A kako je sir, pored vina, drugi simbol Francuske, kompanija Mlekoprodukt se pobrinula da gosti uživaju i prefinjenim francuskim sirevima. Pod već dobro poznatim brendom Ile de France, gutljaje mladog vina pratili su i sirevi Camembert, Brie, Mini Brie au Bleu, Aperifrais, Chavroux (koziji), Mini Rolls, Normantal i Biser Selekta.Zvanicama se obratio i predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić koji se zahvalio partnerima i pozvao sve da uživaju u večeri, i posete sajt francuskanedelja.rs. Ispred Ambasade Francuske, goste je pozdravio Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji pohvalivši rad Francusko-srpske privredne komore. Dobrodošlicu i lep provod zvanicama je poželeo i generalni direktor Beogradskog aerodroma, Fransoa Berizo.

Svečani doček mladog vina ujedno je bio i uvod u jedanaestu Francusku nedelju, manifestaciju koja traje do 23. novembra i čiji je cilj promocija istorijskih, kulturnih i poslovnih veza između Francuske i Srbije, a period njenog održavanja vezuje se za doček novog božolea.

Organizaciju Francuske nedelje ove godine su podržale najveće francuske kompanije koje već godinama posluju u Srbiji: Belgrade Airport, Keos, Veolia, Eviden i Vizim.