21.07.2021.
Novi, 'normalni' restoran katalonske braće Roka
Za šeficu su izabrali Elizabet Noju, njihovu fine dining miljenicu koja je u El Celler de Can Roca došla samo na praksu i ostala zauvek
Planetarno poznati trojac iz nekadašnjeg najbojeg restorana na svetu, španskog El Celler de Can Roca, braća Žoan, Đordi i Đuzep Roka otvorili su u Đironi, gde se i nalazi njihov luksuzni gastronomski hram, novi restoran koji su nazvali Normal. Novi projekat poznate braće totalno je različit od onoga što nude u pomenutom restoranu iako su za šeficu izabrali Elizabet Noju, njihovu fine dining miljenicu koja je u El Cellar de Can Roca došla na praksu i tu ostala do sada.
U Normalu ponuda se zasniva na tradiciji samog katalonskog regiona, sa akcentom na svežim, lokalnim namirnicama od kojih nastaju jela sa Nojinim potpisom.
- Posle zdravstvene, socijalne, egzistencijalne i vrednosne krize, odlučili smo da započnemo novi projekat, da utešimo dušu i ponovo otkrijemo sreću, a kuvanje je odličan katalizator emocija, ukusna zabava koja stvara trajne veze - objasnila su za Fine Dining Lovers braća Roka zašto su se odlučili za otvaranje novog restorana.
Normal je dosta opuštenija i tradicionalnija ponuda braće Roka od one koju nude u svom restoranu sa tri Mišlenove zvezde.
- Ako u El Celler de Can Roca nudimo zlatarstvo, u Normalu je u ponudi ručni rad.
Braća Roka su kompletan ugostiteljski trojac - Žoan je kuvar, Đordi poslastičar, Đuzep somelijer, a jelo koje je proslavilo njihov čuveni restoran El Cellar de Can Roca je iberijska prasetina od sisančeta u sosu od bibera i belog luka.