Početna»Novosti»Novi sajt najavljuje revoluciju u vinskoj kritici
24.01.2022.

Novi sajt najavljuje revoluciju u vinskoj kritici

The Wine Independent, kako kažu njegovi osnivači, neće biti fokusiran na poene već na opise vina, i biće oslobođen sukoba interesa i marketinškog "ulagivanja" vinarima

novost novi sajt najavljuje revoluciju u vinskoj kritici vinski magazin vino fino

U maju ove godine počeće sa radom The Wine Independent, vinski sajt čiji osnivači teže potpunoj nezavisnosti u radu i odmaku od neetičkih praksi koje, po njihovom mišljenju, ugrožavaju i vinske medije i vinski biznis u celini. Tvorci novog sajta imaju elitni pedigre: Liza Peroti-Braun MW je bivši glavni i odgovorni urednik sajta The Wine Advocate koji je osnovao Robert Parker, a njen kolega u ovom velikom poslu je izuzetno ugledni švedski fotograf Johan Berglund, poznat i po monografijama posvećenim nekim od najpoznatijih vinarija na svetu.

Novi medij finansira grupa poslovnih ljudi iz Švedske, a osnivači tvrde da niko od njih nema nikakve veze sa vinskim biznisom. Peroti-Braun i Berglund navode da im je cilj da u vinsku kritiku i pisanje o vinu vrate visoke etičke standarde koje je na početku rada časopisa The Wine Advocate, 1978. godine, zacrtao Robert Parker.

- Nepristrasna vinska kritika važna je za vinoljupce koji žele da se bolje snalaze u tom svetu. Osnova kvalitetne vinske kritike treba da leži u tome da se ne prihvata novac od bilo kog tela ili kompanije koji se bave vinom. Mnogi potrošači veruju da je baš to slučaj sa recenzijama poznatih kritičara. Ali, poslednjih godina javnost je upoznata sa slučajevima sukoba interesa, među kojima su prodavanje ulaznica za vinske događaje predstavnicima vinarija, kao i rano otkrivanje ocena vina u zamenu za ultrapremijum pretplate. Neki navodno ugledni mediji - oni koji tvrde da su u svom radu potpuno nezavisni - snose krivicu za takve prakse. Rezultat je činjenica da se okrunilo poverenje u recenzije vina, i to do tačke u kojoj kupci više ne znaju kome mogu da veruju - oštra je Peroti-Braun.

- Berglund je rekao da više neće prihvatati ovakve poslove, već da će biti posvećen pričanju vizuelnih priča u okviru novog sajta.

- The Wine Independent će informisati i iznenađivati vinoljupce originalnim sadržajem koji nadilazi okvire vinskih recenzija. Radujemo se vođenju naših čitalaca na uzbudljiva putovanja u vinske regije o kojima ćemo pisati, sa dubinskim izveštavanjem i vizuelnom naracijom - rekao je Berglund.

Novi sajt će biti veoma inovativan kada je u pitanju pretraga vina: poeni odlaze u drugi plan, a kupcima će biti ponuđen širok raspon alata i kriterijuma za pretragu, rekla je Liza Peroti-Braun:

- Mi izlazimo iz epohe u kojoj se neproporcionalno mnogo pisalo o poenima, uglavnom zato što su oni najjednostavniji i najbrži način da se razume recenzija vina. Ali, poeni su samo indikator relativnog kvaliteta. Precizne i smislene degustatorske zabeleške nude više informacija o stilu i aromi vina i one bi trebalo da imaju veći značaj za kupce. Imajući ovo na umu, na sajtu ćemo imati širok raspon filtera za pretragu vina, a neki od njih ne postoje ni na jednom drugom vinskom sajtu - najavila je urednica novog velikog vinskog medija.