Početna»Novosti»Novi svet na drevnom tlu
15.11.2022.Pišu: Ana Rusanov, Nenad Kostić

Novi svet na drevnom tlu

Saša Timeus iz čuvene australijske vinarije Torbrek kaže da su njihova vina nastala na tlu starom 200 miliona godina, u teroaru koji nudi neslućene mogućnosti

novost novi svet na drevnom tlu vinski magazin vino fino
U Beogradu je nedavno upriličena degustacija šest vina iz čuvene vinske kuće Torbrek koju je vinski kritičar Metju Džuks pre samo desetak dana proglasio vinarijom godine u Australiji. Kuća Torbrek, smeštena u legendarnoj dolini Barosa, pravi vina pod velikim uticajem doline Rone u Francuskoj, sa posebnim akcentom na širaz, koji je u drevnom tlu i toploj, suvoj klimi juga Australije pronašao udoban dom u Novom svetu. U vinoteci Wine & Pleasure gosti su probali jedno vino od semijona (Woodcutter’s Semillon 2022), jednu kupažu koja je veoma značajna za ovu kuću (The Steading 2018, od grenaša, mataroa i širaza), i četiri širaza – Woodcutter’ Shiraz 2020, The Struie Shiraz 2019, The Factor Shiraz 2018 i RunRig Shiraz 2018.

O reputaciji vinarije i njenim ambicijama dovoljno govori činjenica da ju je Robert Parker 2005. godine, samo jedanaest godina nakon osnivanja, uvrstio na listu sto najboljih vinarija na planeti. Ovu ocenu do sada niko nije doveo u pitanje, a Saša Timeus, menadžer za izvoz kuće Torbrek, u kratkom intervjuu za Vino & Fino objasnio je šta vina iz doline Barosa i njene najslavnije vinarije čini toliko uzbudljivim.

Na vašem sajtu stoji da je je dolina Barosa najuzbudljivije mesto za proizvodnju vina na svetu. Šta je tu toliko posebno i šta taj region čini toliko popularnim?

- Svet je upoznao naša vina i ona su stekla veliku popularnost u poslednje vreme zahvaljujući i sjajnim ocenama, a to je sve rezultat duge tradicije u proizvodnji vina. Ono što je specifično za Barosa region koji se nalazi na jugu Australije jeste da on nije bio zahvaćen filokserom kao što su to na žalost bili drugi predeli u Australiji. Neke od loza koje imamo datiraju iz 1840. godine, to su originalne evropske sorte koje su spašene od filoksere i koje su doseljenici iz Evrope doneli u Australiju. Imamo stare evropske sorte kojih u Evropi nema. Dolina Barosa je neobična i zbog jedinstvene starosti tla na kom se uzgaja vinova loza. Procenjeno je da stene i sedimenti datiraju od pre 200 miliona godina. Iako pripadamo „novom svetu“, mi u stvari imamo neke od najstarijih sorti grožđa i jedno od najstarijih zemljišta. Ispada da stvari nisu tako jednostavne kada se radi o vinima iz „novog sveta“ kada su naša vina u pitanju. Treba reći i da vina koja mi pravimo stilom pripadaju starom svetu. Ipak, da pojasnim, mi ne pokušavamo da kopiramo evropska vina. Ali zbog svega navedenog ova vina ne pripadaju potpuno novom svetu, nego rekao bih pripadaju Barosa regionu i vinariji Torbrek. Razvili smo prepoznatljiva vina koja imaju sve osobine ovog regiona i naše vinarije, što dokazuju i ocene stručnjaka poput Roberta Parkera. Ono što uvek govorimo je da naša filozofija nije da uživamo na lovorikama i živimo od stare slave. U Torbreku uvek radimo na tome da vina budu bolja, primetna je evolucija stilova naših vina i verujemo da sada kada imamo visoke ocene od Parkera, znamo da možemo bolje i verujemo da će naša najbolja vina tek doći sa sledećim berbama. I to je za nas najveće uzbuđenje i izazov, a pretpostavljam i za potrošače.

Od vaših deset vina od širaza, koje biste preporučili kao najbolje nekome ko nije upoznat sa finesama vašeg teroara?

- To bi definitivno bio Woodcutter širaz. On predstavlja sve ono što vinarija Torbrek jeste i predstavlja pravi primer vina kakvo mi želimo da pravimo. Kao što ste rekli radimo deset vina od ove sorte, a u ovom su naglašene najbolje osobine naših drugih širaza. Možemo reći da je ovo izuzetno kompleksno vino. A zašto baš ovaj širaz, pa zato što je u tom vinu i u toj čaši sve ono što dolina Barosa predstavlja. To je vrhunsko vino po razumnoj ceni u kom preovladavaju voćne arome, bogato, toplo i punog tela.

Vinski kritičar Metju Džuks proglasio je Torbrek vinarijom 2022. godine u Australiji, a zasluge je pripisao vašem enologu Ijanu Hongelu. Šta je Ijan promenio u procesu proizvodnje vina u Torbreku?

- O, vesti brzo putuju! Na to smo veoma ponosni. Ijan Hongel je naš glavni enolog od 2016, a 2017. je bila njegova prva berba u našoj vinariji. Ijan je doneo neverovatnu ekspertizu jer je odrastao u Barosa regionu, njegov otac i brat su takođe u vinskoj industriji. Ijan iza sebe ima više od 30 berbi i više od polovine života radi u vinarijama. On oseća Barosu u svojim genima, poznaje lokalitet i ima veliko znanje. Odrastao je ovde, školovao se u najboljim školama u Evropi sa još nekim slavnim vinarima u generaciji. Vinima iz Torbreka dao je svežinu, majstorsku taninsku strukturu. Naša vina su pod uticajem drveta, ali i kod vina sa visokim taninima oni su slatkasti i lepo uklopljeni. Sada naša vina mogu da se piju i mlada, ali za 15 ili 20 godina ona će biti još bolja. Svakako bih spomenuo i Skota Mekdonalda, kao drugog enologa koji se Torbreku pridružio još kao srednjoškolac, pa iako među najmlađima, on je jedan od najduže zaposlenih u Torbreku. Ta dva gospodina i njihovo nadopunjavanje u smislu da Skot zna tradiciju proizvodnje u Torbreku, a Ijan u kom pravcu ta vina treba da se razvijaju čine idealan spoj i dobitnu kombinaciju.