Početna»Novosti»Novosadska Tramontana među 100 najboljih picerija na svetu
03.10.2024.

Novosadska Tramontana među 100 najboljih picerija na svetu

Nakon samo dve godine postojanja, picerija iz Novog Sada zauzela je 94. mesto na listi Top 100 Pizza, koja je proglašena 30. septembra u Milanu

novost novosadska tramontana među 100 najboljih picerija na svetu vinski magazin vino fino

Novosadska picerija Tramontana zauzela je 94. mesto na listi Top 100 Pizza i tako ušla u najboljih 100 picerija na svetu u selekciji žirija ovog takmičenja.

Rangiranje za 2024. godinu objavljeno je 30. septembra u Milanu. Na listi su se našle picerije iz 29 zemalja i 72 grada, rasprostranjene po svim kontinentima (Azija, Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Evropa i Australija), uključujući i kolevku pice – Italiju.

Tramontana je vrata za svoje goste otvorila tek pre dve godine, i odmah se istakla zanimljivim i kvalitetnim namirnicama, što iz Italije što iz Srbije: duvan čvarcima i ajvarom, vojvođanskim kulenom, ljutim papričicama iz Južne Srbije i kozjim sirom sa Homoljskih planina. Proces mešenja testa je, kažu u Tramontani, nešto što glavnom pica majstoru Dejanu Parunu predstavlja najveću opsesiju, od pravljenja svog kvasca do izuzetno visokog procenta vode u testu.



Organizacija Top 100 Pizza nastala je kao ogranak organizacije The Best Chef osnovane 2015. godine. Ideja ovog projekta je da okupi strastvene ljubitelje hrane i istakne talentovane kuvare i pica majstore koji stvaraju najbolja gastronomska iskustva širom sveta. Glasanje je anonimno, a u njemu učestvuje više od 500 kritičara, šefova i drugih aktera gastronomske scene. Tramontana je jedina picerija iz Srbije koja se našla na ovoj listi, a iz našeg regiona na listi se nalazi još i picerija Franko’s iz Zagreba.

Picerije iz Srbije nalaze se na još jednoj prestižnoj listi: beogradske picerije Pietra i Majstor i Margarita, koje su već godinama u autoritativnom izboru 50 Top Pizza, nalaze se ove godine na 32, odnosno 37. mestu. Čuveno takmičenje 50 Top Pizza rangira najbolje picerije u Evropi izvan Italije.