Početna»Novosti»Oaza francuskih ukusa u srcu Vračara
24.04.2019.

Oaza francuskih ukusa u srcu Vračara

U Beogradu je otvorena pekara La Praline Boulangerie, na čijem čelu je Bojana Bukvić, poznati šef za peciva

novost oaza francuskih ukusa u srcu vračara vinski magazin vino fino
Na Vračaru je otvorena pekara po imenu La Praline Boulangerie, koja u srce Beograda donosi prave francuske ukuse hleba, finih kolača i pralina. Na čelu pekare je Bojana Bukvić, šef za peciva koja je dugo godina prisutna u edukaciji i food konsaltingu u raznim restoranima u Hrvatskoj i na edukativnim radionicama. Poslednjih par godina prisutna je i u našem gradu. O njenom umeću svedoče i kulinarske emisije - najnovija, druga sezona emisije Bojanina radionica kolača se upravo prikazuje na Kitchen TV-u.

- Kolače pravim od malena, a svoj sam hobi uz pomoć takmičenja Masterchef pretvorila u posao i imala prilike da ispečem zanat sa najboljim hrvatskim šefovima u kultnim zagrebačkim restoranima, čak smo ušli u Michelinov vodič- kaže Bojana i dodaje da će Petrogradska 4 biti prava oaza ukusa.

- La Praline Boulangerie koncept je nastao kao ideja u Beogradu, gde me je dovela ljubav, i kako sam oduvek želela da imam svoju poslastičarnicu, moj dragi i partner me je podržao u viziji te 2014. Ovo je naša porodična priča, u Petrogradskoj 4 na Vračaru upravo otvaramo vrata naše Boulangerie, prave male zanatske manufakture sourdough (beskvasnog) hleba, francuskih kroasana i brioche-a, finih kolača i domaćih čokolada…U saradnji sa firmom Callebaut, proizvođačima belgijske čokolade, spremamo mnogo iznenađenja - kaže Bojana Bukvić.

Bojana Bukvić je svoj rad u pravljenu zdravog hleba zasnovala na metodama svojih baka u sprezi sa savremenim istraživanjima. Za Bojanu premisa je upoznavanje sopstvenog organizma i njegovih potreba, te svest o zdravim načinima prehrane. Dugogodišnji rad na sebi, podizanje svesti o ispravnom tretiranju žitarica, izučavanje potreba organizma za zdravom i balansiranom ishranom, dovelo je do njenog rada gde je proučavala kako žitarice iskoristiti da rade za nas, a ne protiv nas. Uz pomoć drevne metode pravljenja hleba sa starter kulturom, prirodnim divljim kvascem uspela je da napravi hleb sjajnog ukusa, odlične teksture, i bez raznih loših bakterija i mikroorganizama koje ubijaju pravi ukus hleba i stvaraju nadutost.