Organizacija The Institute of Masters of Wine objavila je pitanja sa ovogodišnjeg ispita za titulu Master of Wine Pitanja predstavljaju drugi deo veoma teškog ispita, koji je tokom jula održan u Londonu, Napi i Adelaidi, a na koji je ove godine pozvano ukupno 103 kandidata za najznačajniju titulu u svetu vina. Prvi deo ispita je jednodnevna procena kandidata koja se sastoji od slepe degustacije dvanaest vina i teorijskog ispita, a treći deo – predstavljanje originalnog istraživačkog rada.o vinu.
Pitanja su izuzetno relevantna za današnji vinski svet i, kao što se vidi, zahtevaju sveobuhvatno poznavanje vinskog sveta, od rada u vinogradu, preko pravljenja vina i njegove prodaje, do globalne ekonomije.
- Na koji način se veštačka inteligencija koristi u proizvodnji vina i kakav će biti njen uticaj u narednim decenijama?
- Upotreba herbicida glifosata je u sve većoj meri upitna. Da li bi trebalo zabraniti njegovu upotrebu u vinogradima?
- Koje bolesti vinove loze su najveća pretnja vinogradima širom sveta, i zašto?
- Na koji način geološke osobine utiču na upravljanje vinogradom?
- Koji faktori bi uticali na vaš pristup pokrovnim kulturama u vinogradu?
- Koji faktori utiču na određivanje vremena za rezidbu u vinogradima širom sveta?
- Objasnite proces malolaktičke fermentacije u pravljenju vina. Kako, kada i zašto se ona koristi?
- Na koji način vinar može da obezbedi konzistentan stil vina tokom dugog niza godina?
- Koji su glavni tehnički izazovi koje vinar mora da razmotri pri odluci o prelasku sa flaširanja u vinariji na rinfuznu prodaju radi flaširanja na krajnjem tržištu?
- Teza za diskusiju: “Postupci za stabilizaciju vina nakon njegovog sazrevanja mogu se koristiti samo na vinima niže klase”.
- Na koji način je pandemija virusa korona uticala na potrošačke navike ljubitelja vina? Upotrebite primere sa najmanje tri značajna tržišta kako biste ilustrovali svoj odgovor.
- Ko ili šta u najvećoj meri utiče na ponašanje potrošača vina na današnjem tržištu?
- Da li su nam vinski pisci i dalje potrebni?
- Koja su najprivlačnija tržišta za italijanska vina visoke klase, i zašto?
- Iznesite procenu glavnih izazova i prilika za sektor edukacije o vinu, i to za period od narednih deset godina.
- Da li su biodinamičke prakse ključ za proizvodnju vina koja je u većoj meri ekološki održiva?