Početna»Novosti»OD JAPANSKE MANGE DO SOMELIJERA IZ ZIMBABVEA
05.08.2023.

OD JAPANSKE MANGE DO SOMELIJERA IZ ZIMBABVEA

Vino u filmovima i serijama

novost od japanske mange do somelijera iz zimbabvea vinski magazin vino fino
Redakcija Vino & Fino odlučila je da vam predstavi jednu seriju i filmove, igrane i dokumentarne, u kojima je vino u glavnoj ulozi i gde je strast prema ovom piću pokazana iz različitih uglova. Uživajte!

DROPS OF GOD
2020, Francuska, Japan, SAD
Autor: Kvog Dang Tran, po stripu Šina i Juko Kibajaši
Tokom poslednje decenije, a naročito poslednjih nekoliko godina, filmovi o vinima (ili sa vinom), iako su i dalje sporadična pojava na filmskom nebu, kao da su se u smislu sadržaja razgranali i doprli do neočekivanih mesta i ljudi. Sasvim u skladu sa procesom koji je zahvatio ceo vinski biznis, trenutno u agresivnoj potrazi za svim ljudima na planeti koje je ljubav prema vinu do sada mimoilazila. Ovaj proces doveo je tokom proleća 2023. do premijere verovatno najzanimlivijeg igranog sadržaja ikada pravljenog o vinu i za vinoljupce, serije Drops of God koja je u aprilu premijerno prikazana na striming servisu Apple+.

Serija Drops of God je adaptacija čuvene serije istoimenog manga stripa koji je prvi put objavljen 2004. godine i u kome se znalački i sa velikom strašću govori o svetu gastronomije i, pre svega, vina. Manga je objavljena pod potpisom Tadaši Ogi, što je pseudonim koji su odabrali autori, brat i sestra Šin i Juko Kibajaši. Tek pre dve godine manga je objavljena i na engleskom jeziku, što je bio uvod u snimanje igrane serije o mladoj osobi koja mora da pravilno identifikuje trinaest legendarnih vina kako bi ostvarila pravo na veliko nasledstvo. U Eplovoj seriji ova osoba zove se Kamij Ležer, a njen glavni takmac je Isei Tomine, vrhunski poznavalac vina koji se sa njom bori za nasledstvo.

Ljubitelji stripovskog predloška imaju dosta primedbi na scenario serije, pre svega zbog toga što je njen japanski element znatno oslabljen, najpre kroz izbor glumaca, a zatim i zbog u nekim momentima vrlo značajnih odstupanja od originalnog sadržaja. No, osnova je tu, i postavljena je u klasičnom, epizodičnom manga stilu, a gledalac usput dobija mogućnost da uživa u prizorima francuskih vinogorja i priliku da sasvim bukvalno uči o osnovama degustacije vina, i to onih koja spadaju u najbolja na planeti.

OUR BLOOD IS WINE
2018, SAD
Režija: Emili RejlsbekAutor filma Emili Rejlsbek i somelijer Džeremi Kvin napravili su u filmu Our Blood Is Wine širok i vizuelno veoma upečatljiv prikaz vinarstva u Gruziji, zemlji koja se smatra antičkom kolevkom vina, o čemu svedoči i sve veći broj arheoloških nalaza, a koja se bori da zauzme mesto koje joj pripada na svetskom tržištu, više nego ikada gladnom vina sa snažnom istorijskom i teroarskom pričom.

Među glavnim „zvezdama" ovog dokumentarca su kvevri glinene posude u kojima tradicionalno sazreva gruzijsko vino. Tu su i vlasnici malih, porodičnih vinarija u kojima se vino pravi za porodicu, prijatelje i ponekog vinoljupca - namernika, ali i vinari sa većim ambicijama i snažnijom voljom za eksperimentisanjem u skladu sa aktuelnim svetskim trendovima.

Film Our Blood Is Wine u izvesnom smislu je propuštena prilika: publika kojoj se ovakvi filmovi obraćaju verovatno bi cenila više detalja o procesu proizvodnje vina u ovoj fascinantnoj zemlji, i nešto veću narativnu dubinu. Kako god bilo, film je adekvatan uvod u istraživanje velike i drevne priče o gruzijskom vinu.

SOMM 3
2018, SAD
Režija: Džejson Vajs


Prva dva filma u trilogiji Somm govorila su o ispitu za titulu Master Sommelier, i o samom procesu stvaranja vina. U trećem delu već čuvene trilogije Džejson Vajs odlučio je da se, jednim delom, vrati u mitsku 1976. godinu, koja poseduje istorijski značaj za vinarstvo Novog sveta. Rezultat ovog napora je značajan dokumentarac širokih ambicija - prava filmska lektira za vinoljupce.

Među protagonistima filma Somm 3 je Stiven Sparijer, čovek koji je zamislio i do savršenstva sproveo suđenje Judgement of Paris, na kome su kalifornijska vina u slepom testiranju po kvalitetu nadmašila ona iz najboljih francuskih vinograda, i uvela Kaliforniju u vinsku „prvu ligu". Zajedno sa kolegama, vinskim ikonama Fredom Dejmom i Džensis Robinson, Stiven Sparijer gledaoce vraća u to vreme i vodi kroz degustaciju važnih vina koja su obeležila decenije nakon „Pariske presude".

Film nije samo o prošlosti - naprotiv! Tu je i stari znanac iz prvog filma Somm, Dastin Vilson MS, uz druge vinske stručnjake mlađe generacije, koji se okupljaju radi degustacije koja po duhu podseća na onu iz 1976. godine.

WINE CALLING
2018, Francuska
Režija: Bruno Savar


Ovaj strastveno napravljeni dokumentarac čvrsto je utemeljen u XXI veku. Finansiran je crowdfunding metodom i govori o francuskim propovednicima filozofije prirodnog vina, vinarima sa juga Francuske koji su u tom pitomom i prelepom kraju odlučili da svoja vina prave po puritanski strogim pravilima, uz minimum intervencija hemijskim sredstvima i uz korišćenje ruku umesto mašina.

Prvi deo filma verovatno će zasmetati onima koji i inače imaju primedbe na radikalno čistunske metode vinarstva i vinogradarstva - francuski vinari prikazani su na visokostilizovan, hipsterski način, kao buntovnici u sukobu sa svim normama industrije. Drugi deo filma nudi pravu stvar za vinoljupce: dubok i dobro potkovan uvod u jednu zanimljivu proizvođačku filozofiju koja, u osnovi, pomaže da se sačuvaju koreni vinarstva.

BACK TO BURGUNDY
2017, Francuska
Režija: Sedrik Klapiš

Veoma su retki igrani filmovi koji autentično prikazuju vinski svet. U ovoj drami Sedrika Klapiša, svaki će vinar prepoznati deliće svog života, od dolaska berača do zabrinutog gledanja u nebo, opsesivnog čitanja vremenske prognoze, brižljivih degustacija mladog vina... Kroz priču o jednoj porodici i o složenim odnosima u njoj, protkana je i priča o teroaru, o ljubavi ne samo prema vinu već i o podneblju koje ga je stvorilo.

Sedrik Klapiš uspeo je da napravi film koji se može gledati nezavisno od ličnih afiniteta prema vinskom pozivu: u pitanju je uspela porodična drama u kojoj će vinoljupci pronaći izvanredno autentičan prikaz sitnih i krupnih detalja iz života vinara jedne od najvažnijih vinskih regija na planeti. Vinari i vinogradari imaju svoju jedinstvenu potkulturu, a ovo je možda i prvi igrani film koji je tu potkulturu dočarao bez zadrške i kompromisa.

A YEAR IN CHAMPAGNE
2014, Velika Britanija
Režija: Dejvid Kenard
Malo koja vinska regija sveta ima takvu auru ekskluzivnosti kao Šampanja, gde nastaju najcenjeniji penušavci na planeti. Majstor vinskog dokumentarca, Dejvid Kenard, snimio je film sa ambicijom da razotkrije jedan deo magije vinske Šampanje, kroz detaljan prikaz procesa u kome se pažljivo gajene i birane bobice grožđa pretvaraju u vino koje je sinonim za slavlja i važne životne prilike.

Film ima istu osnovnu strukturu kao i prethodnik, A Year in Burgundy, i počinje kišnim prolećem u Šampanji koje je 2012. godine dovelo u pitanje uspeh cele berbe, da bi konačan rezultat bila godina u kojoj je mnogo grožđa propalo zbog vlage, a ono što je preostalo pretvoreno je u vina izvanrednog kvaliteta. Autor tokom snimanja svakako nije mogao da zna da li pravi hroniku propale, prosečne, vrhunske ili legendarne berbe, a činjenica da je berba 2012. od strane Džensis Robinson kasnije opisana kao „nebeska" naknadno je podarila težinu ovom ambicioznom dokumentarcu.

UNCORKED
2020, SAD
Režija: Prentis PeniRežisera filma Uncorked, Prentisa Penija, poznajemo, pre svega, kao pisca i producenta serije Brooklyn 99, policijske komedije sa velikim srcem. U filmu Uncorked Peni je pokazao neočekivanu strast prema vinu, stvorivši za Netflix vrlo šarmantan film o mladom Afroamerikancu koji sledi svoj san da položi ispit za titulu Master Sommelier, najveću počast u somelijerskom poslu. Strast protagoniste nailazi na različite prepreke, što porodične što novčane, sve do pomalo neočekivanog razrešenja.

Značaj ovog filma, kako je primetila Tomlis Tafli sa sajta rogerebert.com, ne leži toliko u njegovim sineastičkim dometima - posredi je prijatna priča, idealna za nedeljno popodne - već u tome što povezuje vino i afroameričko iskustvo, a to se ne dešava baš često. U širem, globalnom kontekstu, ovaj film je još jedan pokazatelj uključenja u vinsku kulturu i onih društvenih grupa koje su do sada imale vrlo ograničen pristup svetu vina.

THE SECRET OF SANTA VITTORIA
1969, SAD
Režija: Stenli Krejmer
Kada žitelji malog mesta u Italiji čuju da nacisti, pri povlačenju, nameravaju da prođu kroz njihovo mesto, sakrivaju milion boca vina u pećinu iz starorimskog doba. Esesovci dolaze i prete svakome ko pokuša da sakrije vino... Film sa ovakvom fabulom više se ne može napraviti - iz nekog razloga pripadnici generacije za koju je Drugi svetski rat davno sećanje njihovih dedova žele da gledaju smrtno ozbiljne ratne filmove, dok su oni koji su preživeli taj rat rado gledali eskapistička ratna ostvarenja kao što je ovo.

Izuzetna uloga Entonija Kvina, kao gradonačelnika malog mesta koji uspešno krije lokalno vino, potom radnja koja se okreće oko vina, i to, kako sami meštani kažu, vina velike koncentracije, snage i sa puno alkohola, uz mediteransko okruženje koje je samo po sebi dovoljno da obezbedi filmu početnu gledanost, glavni su aduti koji su ovom, pomalo zaboravljenom filmu obezbedili mesto na striming servisima, sa posebnim akcentom na vinoljupce. Zabava je zagarantovana, naročito ako se film gleda uz čašu kjantija.


BLIND AMBITION
2020, SAD
Režija: Vorvik Ros i Bob Kou
U moru dokumentarnih filmova o vinu film Blind Ambition izdvojio se i temom i pristupom. Film australijskih autora Vorvika Rosa i Boba Koua bavi se životima četiri vinoljupca iz Zimbabvea koji su pobegli iz svoje zemlje i postali najuspešniji somelijeri u Južnoafričkoj Republici. Priča o članovima ekipe TeamZIM koja je uspela da se, uprkos svim preprekama, probije do uglednog World Blind Wine Tasting Championship umnogome podseća na legendarnu priču o jamajčanskim vozačima boba koji su se probili do Olimpijskih igara, opisanu u filmu Cool Runnings, a ni sami autori ne beže od ovog poređenja.

Ideja o formiranju degustatorskog tima koji će činiti četiri somelijera rodom iz Zimbabvea rodila se 2015. godine, a dve godine kasnije Njamudoka i njegovi prijatelji su prvi put u životu putovali izvan Afrike i učestvovali na najprestižnijem takmičenju degustatora. I to sve uz pomoć velike Džensis Robinson MW, koja je pomogla da se skupi novac za učešće. Dokumentarni film prati pripreme za takmičenje održano 2017. godine u Burgundiji, tenzije unutar tima, i šalje jasnu poruku da na savremenoj vinskoj sceni svi zaslužuju jednaku šansu, bez obzira iz koje zemlje ili nacije dolaze.