Početna»Novosti»Od sjaja do očaja
23.11.2023.

Od sjaja do očaja

Vodič kroz vina u Lidlovim prodavnicama

novost od sjaja do očaja vinski magazin vino fino
Dakle, prešli smo i taj Rubikon. Otišli smo u Lidl, napunili dvoja kolica vinima - isprva naivno verujući da će nam biti dovoljna samo jedna - i to birajući isključivo Lidlov uvoz i njihove privatne marke. Nije neuobičajeno da vinski magazini u svetu objavljuju recenzije vina iz diskontnih lanaca poput Lidla ili Teska. To redovno rade i imena poput austrijskog Falstafa ili britanskog Dekantera. Pošto je Lidl postao više nego relevantan igrač na srpskom tržištu, a jedna od tema aktuelnog broja magazina Vino & Fino je upravo odnos cene i kvaliteta, došlo je vreme da se pozabavimo i Lidlovom ponudom.

Osim činjenice da su vina u Lidlu zaista pristupačna, te da su im police uredne, pametno složene i redovno dopunjavane i ažurirane, glavni utisak je da smo možda očekivali malo viši prosek u smislu kvaliteta. Ima tu zaista pristojnih vina - što i piše u našim degustatorskim beleškama, ali je mnogo i onih beskarakternih i generičkih, među kojima je i nemali broj oksidisanih i neispravnih - čak i kad su iz prošlogodišnje berbe.

Kako bismo olakšali snalaženje, vina smo podelili u tri grupe: u prvoj, sa ocenama od 85 poena na više, nalaze se zaista dobra vina, u kojima može da se uživa. U njima nema grešaka, čista su i valjano napravljena, a karakter sorti ili regije lako se prepoznaje. U drugoj grupi su prihvatljiva vina, ona koja ćete popiti ne osvrćući se previše na sadržaj čaše. Nekima od njih nedostaje karaktera, aromatike ili strukture, neka nisu baš previše skladna, ali su to sve ispravna, upotrebljiva vina. U trećoj grupi su vina koja možete i da preskočite. Većina njih su sa manama. U boljim slučajevima to su samo neskladna, siromašna vina, previše gruba ili potpuno isprazna, dok je u težim reč o redukciji ili teškoj oksidaciji.

Ipak, ima šta da se probere. I videćete, cena nije uvek presudna, naprotiv!

DEGUSTACIJA: DOBRA VINA IZ LIDLA

DEGUSTACIJA: PRISTOJNA I PRIHVATLJIVA VINA IZ LIDLA


DEGUSTACIJA: NIŠTA NISTE PROPUSTILI IZ LIDLA