Početna»Novosti»Od teroara do koktel bara
03.09.2020.Piše: Jelena Stojčić

Od teroara do koktel bara

Ekipa Bar Centrala pomogla nam je da vidimo kako se različita vina "ponašaju" u koktelima i samo za naše čitaoce preporučila četiri inovativna pića sa vinom

novost od teroara do koktel bara vinski magazin vino fino
Topli dani kasnog leta i rane jeseni traže vibrantna, osvežavajuća pića, pa su nam kokteli često prvi izbor kada sednemo za šank ili u senovitu baštu. Idealno piće za leto su i sveža vina, najpre bela, roze i penušava, ali i nepretenciozna crvena. Zašto onda ne bismo spojili te dve stvati u jednu? U tom poslu pomogli su nam barmen Srđan Stanković i sjajna ekipa iz Bar Centrala, kultnog beogradskog koktel bara.

Kada pomislite na koktel, prvo što vam padne na pamet verovatno nije vino. Dobro, možda ipak pomislite na sangriju ili Aperol špric. Oni svakako jesu najpoznatiji, ali nikako i jedini kokteli koji se prave uz pomoć vina. Lista alkoholnih i bezalkoholnih pića koja se dobro mešaju sa vinom veoma je dugačka, a na njoj su i neki od najpoznatijih svetskih klasika.

Da li vino menja ukus kada se meša sa drugim pićima? Da li je istina da se u koktel po pravilu stavlja vino lošijeg kvaliteta? Da li su vinski kokteli slabiji od onih koji se prave bez vina?
Po odgovore na ova pitanja došli smo u ulicu Kralja Petra i centar Udruženja barmena Srbije, poznati koktel bar Bar Central, i razgovarali sa bartenderom Srđanom Stankovićem.

- Svaki dobar bartender zna da se kokteli nikada ne prave sa lošim pićima, pa tako ni sa lošim vinom - objašnjava Srđan i dodaje:

- Možda će ostali sastojci uspeti da prekriju nedostatke lošeg vina, ali glavobolju neće. Miksovanjem i šejkovanjem određenih sastojaka sa vinom može potpuno da se promeni tog pića, ali to nije poenta. Važno da se istaknu jedinstvene arome svih sastojaka koji ulaze u koktel – ističe Stanković.

Iskusni bartender posebno napominje da svako vino ima specifične arome koje daju nezaboravan ukus koktelu.

- Istina je da se na koktel sa vinom najčešće pomisli u letnjim mesecima, iako zvaničnih podela na letnje i zimske vinske koktele nema - kaže on, ali dodaje:

- Ima koktela koji su lepršavi pa se vode kao letnji, kao i onih malo robusnijih, koji se češće naručuju zimi - objašnjava Srđan i ukazuje na jednu veliku zabludu kada je reč o vinskim koktelima, a to je da su slabiji u odnosu na „obične“.

- To nije istina, u šta su se, verujem, uverili mnogi gosti koji su se „zaleteli“ sa vinskim koktelima. Naravno, u tu grupu ne spada sangrija. Ona jeste slabija, ali zato French 75 sigurno nije.

Momci iz Bar Centrala pripremili su nam četiri izvanredna letnja koktela sa vinom, uz još jedno iznenađenje za kraj – neočekivani i izvanredno osvežavajući koktel sa prokupcem!

ANDALUSIA CUP

100 ml tamjanike
15 ml sirupa od zove, Maison Routine 1883
5 ml Homemade sirupa od đumbira
20 ml suvog šerija Tio Pepe Fino
90 ml Fever Tree Mediteranian tonika
1 kap slanog rastvora

Priprema:

U sastojke dodati led i promešati barskom kašikom. Poslužiti u old fashioned čaši.

ADONIS

40 ml Tio Pepe Fino šerija
20 ml La copa Vermouth Rojo
Dash orange bitera

Priprema:

Koktel se dobija mešanjem svih sastojaka i služi se u čaši od 0.5 dl.

RUBY PUNCH

40ml ruma Ron Zacapa 23
20ml porta Quinta do Tedo Ruby
80 ml crnog čaja Royal Earl Grey Tea
15 ml svežeg limunovog soka
30 ml domaćeg sirupa od meda i malina
25 ml kondenzovanog mleka

Priprema:

Sve sastojke potrebno je pomešati, pa dodati mleko i ostaviti da odstoji 20 do 30 minuta. Zatim procediti tri puta i poslužiti u visokoj čaši sa stopicom.

FRENCH 75

30 ml Tanqueray ten džina
20 ml soka od limuna
10 ml šećernog sirupa
100 ml šampanjca

Priprema:

Sve sastojke osim šampanjca dobro promešati u šejkeru. Procediti i dopuniti miks sa šampanjcem. Poslužiti u čaši za proseko.

Za kraj, kao posebno iznenađenje, ekipa iz Bar Centrala na licu mesta kreirala je upečatljiv koktel sa prokupcam. Dodatak sirupa od maline naglašava voćne note i daje prokupcu oštrinu, dok ga soda sa limunom i lajmom efektno produžava, čineći da hrskavim, osvežavajućim pićem i odličnim aperitivnim ili celovečernjim koktelom.

PROKUPAC DAY

22 ml Monin sirupa od maline
70 ml prokupca
50 ml sode od limuna i lajma

Priprema:

U šejkeru dobro izmiksovati potrebne sastojke, procediti i poslužiti u niskoj čaši.