Početna»Novosti»Odlazak oca vinskih aukcija
18.03.2020.

Odlazak oca vinskih aukcija

Veteran vinskog sveta, pisac, kritičar i aukcionar Majkl Brodbent MW, preminuo je u 92. godini ostavivši za sobom 90.000 degustatorskih beleški i veći broj važnih naslova o vinu

novost odlazak oca vinskih aukcija vinski magazin vino fino
foto: Christie's
Majkl Brodbent MW, jedna od najpoznatijih ličnosti iz vinskog sveta, kritičar, pisac i aukcionar, preminuo je juče u 92. godini života. Brodbent će ostati zapamćen pre svega kao pionir vinskih aukcija: tokom višedecenijskog rada u kući Christie's, od 1966. do 2009. goddine, Brodbent je uveo vrhunska vina u redovne kataloge ove kuće, a za primerom njegove matične kompanije poveli su se i drugi veliki aukcionari.

Kao i mnogim drugim velikanima ove struke, Brodbentu rad sa vinom nije bio prvi izbor - studirao je arhitekturu i 1952. godine obreo se u trgovini vinom.

- Nisam znao ništa o vinu, koje se u mojoj kući pilo samo u posebnim prilikama. Bilo je jasno da u svojoj prvoj profesiji neću postići ništa, ali mi je majka pritekla u pomoć. Videla je oglas u firmi za trgovinu vinom i počeo sam da radim sa vinskim trgovcem Tomijem Lejtonom. Proveo sam godinu dana sa njim, čisteći vinski podrum i vozeći kombi - ispričao je Brodbent o počecima svoje karijere.

Osam godina kasnije postao je Master of Wine, a šest godina potom zaposlio se u kući Christie's.

Brodbent je napisao veći broj knjiga, a najmanje dve će trajno ostati važan deo vinske baštine sveta: The Great Vintage Wine Book (1980) sa više od 6.000 degustatorskih beleški izvanrednog kvaliteta, kao i Wine Tasting (1968), jedna o referentnih knjiga o degustaciji vina i prvo kapitalno izdanje ovog tipa na engleskom jeziku. Brodbent je često govorio da je ključ njegovog uspeha - brižljivo beleženje svih utisaka o vinu.

- Prvu zabelešku napravio sam 13. septembra 1952. u maloj, crvenoj svesci. Sada imam 150 tih sveščica, a u njima 90.000 zabeleški - rekao je u jednom intervjuu.

Vinski stručnjak bio je poznat i po svom jakom otporu sistemu bodovanja vina koje je uveo Robert Parker.

- Kako neko vino može da ima 95 poena? Kvalitet vina zavisi od toga gde se i kada pije i kako je čuvano - govorio je Brodbent, istakavši ipak da je Parker presudno uticao na širenje vinske kulture u SAD.

Važnost Brodbenta za razvoj vinske kulture prepoznata je i u Francuskoj, koja mu je podarila dve velike časti: orden Nacionalnog reda za zasluge, i počasno članstvo Akademije za vino u Bordou.

Majkl Brodbent je više decenija, do njene smrti 2015. godine, bio u braku sa Dafne Brodbent, sa kojom je dobio dvoje dece. Samo godinu dana pre smrti oženio se po drugi put, i to za Valeri Smolvud, udovicu njegovog kolege i istaknutog vinskog stručnjaka Sajmona Smolvuda MW.

Brodbentove kolege kažu da će vinski velikan biti zapamćen kako po neverovatnoj erudiciji i volji da svoje znanje, u skladu sa kodeksom nosilaca titule Master of Wine, tako i po darežljivosti sa kojom je prijatelje i kolege "zasipao" vrhunskim vinima iz svoje velike lične kolekcije.