Početna»Novosti»Odlazak velikog gastronomskog buntovnika
27.06.2017.

Odlazak velikog gastronomskog buntovnika

Utemeljivač pokreta Nouvelle Cuisine Alen Sanderen 28 godina bio je nosilac tri Mišelinove zvezdice. Sa 65 godina ih se odrekao tragajući za skromnijim kulinarskim izrazom

novost odlazak velikog gastronomskog buntovnika vinski magazin vino fino
Alen Sanderen, jedan od utemeljivača francuskog gastronomskog pokreta nove kuhinje (nouvelle cuisine), koji je u drugoj polovini dvadesetog veka radikalno izmenio lice francuske gastronomije, umro je u 77. godini, saopštio je kritičar Žil Pudlovski.

- Sanderen je bio jedan od poslednjih velikih pariskih stvaralaca. Bio je vizionar. Dragi Alane, nećemo te nikada zaboraviti i već nam nedostaješ - napisao je restoranski kritičar Žil Pudlovski.

Sanderen je postigao gotovo neverovatan uspeh u kulinarskom svetu - dvadeset i osam godina je bio nosilac čak tri Mišelinove zvezde. A o njegovoj fleksibilnosti i avanturizmu najbolje svedoči činjenica da se 2005. praktično odrekao tih zvezdica u potrazi za jednostavnijim gastronomskim iskustvom.

- Želeo sam da otvorim drugačiji restoran u kome će se jesti bez prevelike pompe i po razumnoj ceni - govorio je Sanderen.

Veliki kuvar je uživao u pravljenju skandaloznih kombinacija ukusa i reakcijama koje su njegovi ekscentrični recepti izazivali, bilo da je u pitanju jastog sa vanilom ili pečena patka po receptu iz doba starog Rima. Jedna njegova "nevina" primedba - da je belo vino bolji par za sir od crvenog - izazvala je pravu buru u krugovima klasično obrazovanih kuvara.

Sanderen je u kulinarskom svetu važio za čistog umetnika: njega nije zanimalo da se bavi kuvarskim poslom. Želeo je da stvara jela i da drugima prepušta rutinu svakodnevnog spremanja hrane.

- Prestao je da kuva sa 32 godine - rekao je Žerom Banktel, prvi čovek restorana La Reserve i nekadašnja Sanderenova desna ruka.

- Od tada, za njega su kuvali drugi ljudi, a on je stvarao - seća se Banktel.