Početna»Novosti»ODLIČNA VINA ZA MALO NOVCA
24.11.2021.Piše: Dušan Vranić

ODLIČNA VINA ZA MALO NOVCA

Uporedna degustacija tri frankovke

novost odliČna vina za malo novca vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino piše komparativne recenzije vina koja su ga iznenadila kvalitetom ili zainteresovala bogatom teroarskom i autorskom pričom. U svom novom tekstu, Vranić je svoju kritičku oštricu isprobao na jednoj mađarskoj i dve srpske frankovke.

Piše: Dušan Vranić

Frankovka, odnosno Blaufrankisch, Lemberger ili Kekfrankos, sorta je koja daje sjajne rezultate na teroarima centralne i jugoistočne Evrope. Kod nas pomalo zapostavljena, frankovka daje veoma karakterna, voćna i začinska vina, ponekad jake strukture i sa solidnim potencijalom za odležavanje. Paradoks je da sjajna vina od frankovke često možemo da pronađemo za vrlo malo novca.

Ovog puta, degustirao sam jednu frankovku iz Mađarske, gde se ta sorta gaji na više od osam hiljada hektara, kao i dva primerka iz Srbije u kojoj su zasadi frankovke na nivou statističke greške. Da li je vreme da se to promeni u budućnosti? Čvrsto verujem da jeste! Uostalom, i ova mala uporedna degustacija ukazuje na to.

KEKFRANKOS HETENYI PINCESZET 2017
Seksard, Mađarska

Vino srednjeg intenziteta sa primarnim karakterom svežeg crnog voća poput kupina, crnih ribizli i suvih šljiva sa malo začinskih, biberastih i vanilastih aroma. Srednjeg tela, umerenog alkohola, nesto jačih kiselina i solidnih tanina. Sortno, lepo razvijene aromatike svežeg i zrelog crnog bobičastog voća sa nešto herbalnog i začinskog karaktera poput teličeri i zelenog sečuanskog bibera sa dodirom karanfilića. Nežno, karakterno vino, srednje kompleksnosti i kraće završnice. Ušuškano i nepretenciozno, svakodnevno, lepo i karakterno.

Ocena 84/100
Cena: 1400 rsd

FRANKOVKA, ILIĆ - NIJEMČEVIĆ 2018
Fruška gora, Srbija

Umerenog inteziteta, čistog voćnog karaktera svežih borovnica, malina, brusnica, nežnog začinskog karaktera. Frankovka srednjeg tela, lepih kiselina, nešto nižeg alkohola i nežnih tanina. Svilenkasto, nežno i nepretenciozno, a istovremeno darežljivo sa puno svežeg plavog i crvenog bobičastog voća. Nije odležavalo u buradima, pa je voćni karakter vina veoma izražen, ono je elegantno i sortno, solidne strukture. Za ljubitelje vina poput pino noara ili nežnog i laganog gamea, ovo je pravi izbor!

Ocena: 86/100
Cena: 750 rsd

FRANKOVKA VINUM 2019
Fruška gora, Srbija

Na nosu nešto intenzivno i kompleksno, sa dosta zrelog crnog voća poput kupina, crnog duda, sušene šljive, te vanile i bibera i notama ljubičice. Punog tela, zaokruženo, izbalansiranog alkohola, tanina i kiselina. Dominiraju kupina, borovnica i crna ribizla sa integrisanim začinskim aromama sečuanskog bibera i karanfilića, te prijatnim vanilastim tonovima. Završnica je duga, vino harmonično i u potpunom balansu, jake strukture, dobrog sortnog karaktera sa vidljivim teroarskim uticajem. Pohvalio bih odličan menadžment drveta gde je sorta puštena u prvi plan da pokaže karakter, mogućnosti i svu raskoš koju poseduje. Vino je kompleskno, lepog voćnog i začinskog karaktera sa lepim sekundarnim notama i svilenkastom teksturom. Sjajno vino koje ce prevazići svačija očekivanja.

Ocena: 90/100
Cena: 900 rsd

Povezani unosi