Početna»Novosti»Održana degustacija čokolade Callebault RB1
05.06.2018.

Održana degustacija čokolade Callebault RB1

Šefovi Krsto Radović, Dejan Maksimović i Vanja Puškar okupili su se sa zadatkom da istraže mogućnosti kombinovanja nove vrste čokolade

novost održana degustacija čokolade callebault rb1 vinski magazin vino fino

Proizvođač čokolade Callebaut, radionica za izradu kolača Mandarina Cake Shop, zanatska pivara Kabinet i kompanija Silbo, uvoznik i distributer hrane i pića, organizovali su u Mandarina Cake Shop-u pretpremijernu degustaciju čokolade RB1 koja još uvek nije dostupna na tržištu. Pod ovim imenom krije se ruby čokolada, jedan od najzanimljivih čokoladnih izuma proteklih decenija, a u Beogradu je isprobana u vrlo iznenađujućim kombinacijama sa sirevima, raznim začinima, pa čak i ribom. Šefovi Krsto Radović, Dejan Maksimović i Vanja Puškar okupili su se sa zadatkom da istraže mogućnosti kombinovanja nove vrste čokolade

Čokolada RB1 stiže u Beograd sredinom oktobra ove godine, ali već početkom septembra naši gurmani moći će da je probaju u Mandarina Cake Shop-u, poslastičarnici Callebaut brend ambasadora, Krsta Radovića.

Ruby čokolada nastala je pre više od deset godina, zahvaljujući zajedničkom naporu kompanije Barry Callebaut i Jacobs univerziteta u Bremenu u Nemačkoj. Istraživači su saznali da je ružičasta boja čokolade povezana sa određenim predispozicijama čiji su nosioci ruby (rubinsko ružičasta) kakao zrna, redak prirodni fenomen. Za prepoznavanje ovog ružičastog kakao zrna, i pronalaženje najboljeg načina za obradu takvog zrna tokom procesa proizvodnje čokolade, kako se ove karakteristike ne bi izgubile), bile su potrebne godine i godine istraživanja. RB1 duguje svoju boju i specifičan ukus isključivo stručnoj selekciji i obradi ružičastih zrna kakaovca - u čokoladu se ne dodaju nikakve voćne arome, niti boje.