Početna»Novosti»Oduševljena sam uspesima vinarija iz Srbije!
18.05.2020.

Oduševljena sam uspesima vinarija iz Srbije!

Galina Todorova-Niforu, direktorka BIWC, kaže da je presrećna zbog toga što će ovogodišnja smotra biti održana u Beogradu, posle osam godina prvi put izvan granica Bugarske

novost oduševljena sam uspesima vinarija iz srbije vinski magazin vino fino
Deveti BIWC, najveće balkansko vinsko ocenjivanje, biće održano od 15. do 17. jula ove godine u Beogradu, prvi put izvan granica Bugarske u kojoj je rođen sada već veoma poznati brend Balkans International Wine Competition. U jednom trenutku sudbina ovogodišnjeg BIWC-a izgledala je neizvesno, ali organizatori su prelomili: vinski posao ne sme da stane, granice se polako otvaraju, i tokom najlepših dana leta u hotelu Falkensteiner u Beogradu okupiće se vinske sudije da ocene najbolje etikete sa Balkana i tako pomognu promociji vina našeg dela sveta.

Direktorka BIWC, Galina Todorova-Niforu, kaže za Vino & Fino da smatra da vinski poslenici ni pod ovim složenim okolnostima ne smeju da prestanu da grade prepoznatljivi imidž balkanskih vina.

- Naporno smo radili sa mnogim uvoznicima i trgovcima, kao i međunarodnim medijima, i sada sam ponosna na to što u vinskom svetu danas postoji posebna kategorija balkanskih vina. U ovim teškim vremenima važno je da ne stanemo u tim naporima, i radićemo još intenzivnije na promociji vina naše regije - kaže Galina Todorova-Niforu.

Kako ste odlučili da manifestaciju zakažete već za jul?

- Sigurna sam da nakon dva meseca više neće biti karantinskih mera, jer evropska ekonomija mora da živi. Odlučili smo se za hotel Falkensteiner u Beogradu jer u njemu postoje odlični uslovi za ocenjivanje i možemo da obezbedimo neophodnu distancu između sudijskih stolova.

Srbiji je odato posebno priznanje odlukom da prvi BIWC van Sofije bude održan baš u Beogradu.

- Kada smo odlučili da počnemo sa rotacijom lokacije BIWC između svih zemalja Balkana, za mene je Srbija bila sasvim prirodan izbor za prvu zemlju-domaćina. Zaista se divim onome što su uradile vinarije u Srbiji. Pratim razvoj vašeg vinarstva od 2011. godine i videla sam da ste napravili velike korake unapred. Srbija je i bez pomoći evropskih fondova postigla izuzetan uspeh na polju kvaliteta, brendiranja i upravljanja vinogradima.

Koji su aduti ovogodišnjeg BIWC-a?

- Naš međunarodni žiri je veoma jak ove godine. Imamo četiri nosilaca titule Master of Wine, imamo nosioce titule Master Sommelier. Deo žirija čine i profesionalni kupci vina. Planirali smo da sa žirijem posetimo nekoliko vinskih regija i da napravimo degustacije za profesionalce, pod vedrim nebom. Zaista se nadam da će vinarije u Srbiji shvatiti značaj učešća na BIWC.

Šta još novo pripremate za regionalne i svetske vinske profesionalce i opštu vinsku publiku?

- Napravili smo digitalni katalog sa pobedničkim vinima, koji se distribuira mnogim uvoznicima i trgovcima širom planete. Radimo i na novom vebsajtu koji će biti važan izvor informacija o balkanskim vinarijama. Mogu dugo da govorim koji su sve naši budući projekti, ali pre svega sam srećna zbog toga što mogu da sa Srbima podelim svoju strast prema vinima Balkana. Izuzetno sam srećna zbog toga što ću vas videti u julu u prelepom Bepogradu i želim svu sreću svim srpskim vinarijama koje će učestvovati na BIWC 2020!

Kako biste ocenili dosadašnji bilans BIWC-a?

- BIWC je postao najvažniji marketinški alat za promociju vina balkanskog regiona. Ako se sećate, pre devet godina naš region nije imao svoj vinski identitet. Imidž većine zemalja Balkana nije bio tako dobar. Balkan nije bio dobro pozicioniran na vinskom mapi sveta, najviše zbog jeftinih vina koja su se ovde proizvodila u vreme komunizma. Ali, u poslednjih petnaest godina ovde je nastupila vinska renesansa. Videli smo potencijal u svim zemljama i videli da je promocija kvalitetnih vina putem međunarodnog nadmetanja najbolji način da strana tržišta obrate pažnju na nas.

Povezani unosi