Početna»Novosti»Oprezno sa šampanjcem: 'udara' brže od običnog vina!
15.08.2018.

Oprezno sa šampanjcem: 'udara' brže od običnog vina!

Najnovije istraživanje pokazalo je da šampanjac i proseko, iako imaju istu ili manju količinu alkohola kao druga vina, na naš organizam deluju brže i jače

novost oprezno sa šampanjcem udara brže od običnog vina vinski magazin vino fino
Ako ste ikada imali utisak da vas je mala količina penušavog vina učinila "veselijim" nego što biste inače očekivali od jedne čaše, izgleda da to nije bilo samo u vašoj glavi: najnovije istraživanje pokazalo je da šampanjac i proseko, iako imaju istu ili manju količinu alkohola kao druga vina, na naš organizam deluju brže i jače.

Tim univerziteta u Hoenhajmu u Nemačkoj odlučio je da dešifruje šta stoji iza fenomena koji Nemci zovu Sektlaune, osećanja veselja i blage vrtoglavice koje nastupa posle ispijanja penušavog vina. Tokom studije, dobrovoljcima u dve grupe serviran je šampanjac, s tim što je u prvoj grupi posluženo tek otvoreno, penušavo vino, dok je u drugoj posluženo izvetrelo vino. U prvoj grupi su volonteri imali 0.54 promila alkohola u krvi posle dve čaše vina, a u drugoj samo 0.39 promila! Ove brojke pratio je i subjektivni osećaj - dobrovoljci u prvoj grupi rekli su da osećaju efekte lakog pijanstva.

- Ugljen dioksid u penušavim vinima povećava propustljivost membrana u našem organizmu i stimuliše cirkulaciju. Bolja cirkulacija omogućava da više alkohola uđe u naše krvne sudove, a to se dešava već od prvog gutljaja - objasnio je stručnjak za vinogradarstvo Nikolaus Merkt, koji predaje na univerzitetu u Hoenhajmu.

Ovaj efekat penušavog vina nešto je slabiji kada se koristi široka čaša za šampanjac umesto visoke i uzane, iz koje "beži" vrlo malo ugljen dioksida.