15.08.2018.
Oprezno sa šampanjcem: 'udara' brže od običnog vina!
Najnovije istraživanje pokazalo je da šampanjac i proseko, iako imaju istu ili manju količinu alkohola kao druga vina, na naš organizam deluju brže i jače
Ako ste ikada imali utisak da vas je mala količina penušavog vina učinila "veselijim" nego što biste inače očekivali od jedne čaše, izgleda da to nije bilo samo u vašoj glavi: najnovije istraživanje pokazalo je da šampanjac i proseko, iako imaju istu ili manju količinu alkohola kao druga vina, na naš organizam deluju brže i jače.
Tim univerziteta u Hoenhajmu u Nemačkoj odlučio je da dešifruje šta stoji iza fenomena koji Nemci zovu Sektlaune, osećanja veselja i blage vrtoglavice koje nastupa posle ispijanja penušavog vina. Tokom studije, dobrovoljcima u dve grupe serviran je šampanjac, s tim što je u prvoj grupi posluženo tek otvoreno, penušavo vino, dok je u drugoj posluženo izvetrelo vino. U prvoj grupi su volonteri imali 0.54 promila alkohola u krvi posle dve čaše vina, a u drugoj samo 0.39 promila! Ove brojke pratio je i subjektivni osećaj - dobrovoljci u prvoj grupi rekli su da osećaju efekte lakog pijanstva.
- Ugljen dioksid u penušavim vinima povećava propustljivost membrana u našem organizmu i stimuliše cirkulaciju. Bolja cirkulacija omogućava da više alkohola uđe u naše krvne sudove, a to se dešava već od prvog gutljaja - objasnio je stručnjak za vinogradarstvo Nikolaus Merkt, koji predaje na univerzitetu u Hoenhajmu.
Ovaj efekat penušavog vina nešto je slabiji kada se koristi široka čaša za šampanjac umesto visoke i uzane, iz koje "beži" vrlo malo ugljen dioksida.