Početna»Novosti»OPROŠTAJ STIVENA SPARIJERA OD MAGAZINA DEKANTER
02.04.2020.

OPROŠTAJ STIVENA SPARIJERA OD MAGAZINA DEKANTER

Veliki vinski pisac objavio je poslednju kolumnu za najvažniji enofilski medij na planeti i rekao da je odlučio da se u potpunosti posveti izdavaštvu

novost oproŠtaj stivena sparijera od magazina dekanter vinski magazin vino fino
Nakon 27 godina i više od 300 kolumni, legendarni Stiven Sparijer napustio je Dekanter. U svojoj poslednjoj kolumni za najuticajniji vinski medij na planeti Sparijer, čovek koji stoji iza čuvene "Pariske presude", objasnio je da odlazak iz Dekantera nije penzija, već novi početak. Sparijer je rekao da planira da se u potpunosti posveti radu izdavačke kuće L'Academie du Vin Library, koja nosi ime njegovog izuzetno važnog projekta iz 1973, prve nezavisne vinske škole u Francuskoj.

- Leta 2018. otkupio sam brend L'Academie du Vin, razmišljajući kako da oživim to ime. Tokom jednog ručka sa Hjuom (Hju Džonson, veteran Dekantera), požalio sam se da su današnje knjige o vinu ili debeli, stručni tomovi, ili vodiči za kupovinu, i zapitao se gde je prava vinska literatura - knjige o vinima, ljudima i mestima - nalik na one sa kojima sam odrastao. "Nema ih više", rekao mi je. "Neko bi trebalo da ih ponovo piše". U roku od šest meseci stvorena je L'Academie du Vin Library - napisao je Sparijer i dodao da planira da se do poslednjeg daha bori za uspeh ove izdavačke kuće u potpunosti posvećene vrhunskom pisanju o vinu.

- Ove godine nameravamo da izdamo pet knjiga, i iz tog razloga sve moje preostale moždane ćelije biće posvećene razvoju naše kuće - naveo je Sparijer.

Sparijer je rođen 1941. godine u Velikoj Britaniji i nakon pohađanja elitnih škola stupio je, godine 1964. u vinski posao. Do sada se okušao kao trgovac vinom, konsultant, izvanredan vinski pisac, a najpoznatiji je po "Pariskoj presudi", nadmetanju između najboljih francuskih i kalifornijskih vina održanom 1976. godine. To je bio događaj koji je zauvek promenio vinski svet i otvorio vrata uspeha za vina Novog sveta.

Kolumna Stivena Sparijera može se pročitati u onlajn izdanju magazina Dekanter.

Povezani unosi