Početna»Novosti»Oranž iz Srbije među 50 najboljih belih vina na svetu
10.06.2021.

Oranž iz Srbije među 50 najboljih belih vina na svetu

Vino BeliM 2017, kupaža rizlinga i traminca, osvojilo je najvišu ocenu u svojoj kategoriji na takmičenju 50 Great White Wines of the World

novost oranž iz srbije među 50 najboljih belih vina na svetu vinski magazin vino fino

Vino BeliM 2017 fruškogorske vinske kuće Probus osvojilo je zlatnu medalju i najvišu ocenu u svojoj kategoriji na takmičenju 50 Great White Wines of the World, u organizaciji kuće Wine Pleasures! Vino je osvojilo čak 96 poena u kategoriji najboljih suvih vina koja su odležavala u hrastovini kraće od 3 meseca. Kuća Wine Pleasures, bazirana u Španiji, bavi se pre svega organizacijom prestižnih vinskih događaja, a na njenim takmičenjima - do sada su organizovali nadmetanja španskih cava vina, a potom i penušavih vina iz celog sveta, kao i belih vina - sudi panel sastavljen od somelijera, vinara, uvoznika i trgovaca vinom.

BeliM 2017 je oranžno vino pravljeno po načelima minimalne intervencije, kao kupaža rizlinga i traminca. Odlikuje se aromama koštunjavog voća, sa zemljanim, začinskim i barik notama i uravnoteženom mineralnošću. Odležavalo je dve godine na talogu kvasca, a deo vina je sazrevao u polovnim baricima viskija i ruma što je vinu dalo jedinstven aromatski pečat.

Vinogradi kuće Probus nalaze se na čuvenom položaju Šuljamačka glavica, na kome je, po istorijskom predanju, rimski car Probus zasadio prve čokote vinove loze na Fruškoj gori, a samim tim i na našim prostorima.

Vlasnik vinarije, Milorad Milošević, kaže za Vino & Fino da je izuzetno ponosan na nagradu.

- Za nas, kao mladu vinariju, ovo je vrlo važno priznanje. Ovo je naše peto vino i priznanje za njega je "tačka na i" svih dosadašnjih priznanja koja smo za naša ostala vina osvojili na Dekanteru, u Koreji. Ovo je kruna uspeha celog našeg tima.

Miošević kaže i da je uspeh vina BeliM 2017 najveća potvrda dobrog pravca njegove vinske kuće, posvećene vinima koja se prave po načelu minimalne intervencije.

- Sva naša vina će ići u tom smeru, pa i još više. Ceo tim je posvećen tome - govori Milošević.