Početna»Novosti»Osteria Mozzarella predstavila novi, letnji meni
07.06.2019.

Osteria Mozzarella predstavila novi, letnji meni

Gastronomija Apenina u punom sjaju

novost osteria mozzarella predstavila novi letnji meni vinski magazin vino fino
OSTERIA MOZZARELA
Uroša Martinovića 31, tel. 011 420 30 77
www.mozzarella.rs

Temeljen na svežim namirnicama kontinenta i mora, restoran Osteria Mozzarella stvara klasična i raznovrsna italijanska jela u želji za serviranjem ukusne hrane i pretvaranjem gastronomske avanture u nezaboravno iskustvo – kreativno kulinarsko putovanje “čizmom”.

Šef kuhinje restorana Dejan Stanković nastavlja da istražuje i inspiriše, pa otud postavka novog menija kojim planira da tokom leta prošeta goste restorana svim regijama Apeninskog poluostrva, dajući autentičnim recepturama svoj pečat kojim snažno ocrtava italijansku kulturu i navike obedovanja.

Ako krenemo od toga da doručak ne treba preskakati, možda baš sendvič sa jajima i pršutom ili lombardijska rolnice od junećeg mesa sa kremom od gorgonzole mogu da vam promene jutarnje navike, pa tako tek nakon serviranja doručka nastavite dan uz dobar espresso.

Apetit se u novom meniju otvara uvijenom bufalo mocarelom u slajsiranom mariniranom ramsteku, uz dodatak rukole sa čerijem, pinjolima, i naravno, pestom đenoveze, pravim predstavnikom Veneto regije iz koje nam dolazi i salata sa dinjom, pršutom i mocarelom. Domaći pršut Jokić je jedini sa domaćih prostora koji može da “druguje” sa italijanskim, pa se stoga našao na novom jelovniku.



Ljubitelji pizze, koliko god voleli “klasike”, neće odoleti novim ukusima jer je šef pored noviteta, pizze sa kobasicom iz Sardinije, osmislio i pikoline u raznim varijantama, od onih sa bufala mocarelom, pa preko mesnih u kojima dominira junetina i BBQ sos od suvih šljiva ili pak grilovana piletina i bosiljak, do pikoline sa gamborima na hrskavom mirisnom testu.
Za one koje više vole paste, Firentinske njoke sa piletinom su tu da vas preko tanjira provedu kroz Toskanu, pene sa lososom da vam zamirišu na Liguriju, taljatele u krem sosu sa zečetinom, povrćem i montasio sirom da vam dočaravaju Veneto, a na jug se gosti mogu uputiti uz kazareće trikolore sa plodovima mora ili viljuškom namotavajući sicilijanske špagete u sosu od mrvljenog badema, bosiljka i pekorina.

Primi piatti je nezamisliv bez rižota pa su se u restoranu Osteria Mozzarella potrudili da ove sezone ponude venecijanski sa tikvicama, šafranom i delikatesnom guščijom džigericom na puteru koja će nesumnjivo podstaknuti sva čula na uživanje. Ništa manje zanimljiv nije ni zeleni rižoto čarobnog ukusa sa spanaćem, ćuretinom i još mnoštvom zelenih začina Lombardije, kao ni rižoto sa tikvicama i gamborima upotpunjenim bosiljkom i parmezanom, taman da nakon tog laganijeg dela predjemo u onaj kaloričniji – mesni, Secondo piatti.



Šef Dejan je sa svojim timom kuvara našao inspiraciju u pokrajini Lacio pa kao predstavnika servira crni ćureći burger sa krispi slaninom, lukom i dimljenim sirom, dok Jokićev biftek seče na taljatu koju obogaćuje toplom kapreze salatom ne bi li vam dočarao ukuse i mirise Umbrije a kao posebnost ovog dela izdvajamo suvidiranu zečetinu iz Sardinije i suvidirane pačje grudi sa sosom od maline, dok će sporo marinirani ramstek u začinskom bilju i biberu na žaru vrlo brzo postati vaš favorit.

Ligurijska predivna obala donosi fantastične ukuse hobotnice pripremljene u pećnici, i pun tanjir lignjina crvenoj buzari, a za goste koji preferiraju losos, chef svojim gastro umećem griluje stek na crnom pireu od celera i servira uz sotirani šećerac, baš onako kako to rade u Modeni.

Gastronomska enciklopedija u vidu profiterole sa čokoladom vratiće vas u renesansno doba Toskane.

Za goste koji ono što je dobro ne žele da menjaju, u ponudi je i standardni jelovnik Osteria Mozzarella koji je kao takav i uspeo da postavi standard ovog mesta.