Početna»Novosti»Otkrivena kolekcija madere stare dva veka
13.07.2017.

Otkrivena kolekcija madere stare dva veka

Među flašama otkrivenim u jednom muzeju u Nju Džersiju nalaze se i one koje su uvezene 1796. godine. Vrednost pojedinačnih flaša je najmanje 20.000 dolara

novost otkrivena kolekcija madere stare dva veka vinski magazin vino fino

U jednom muzeju u Nju Džersiju radnici su tokom građevinskih radova probili zid iz doba prohibicije i otkrili kolekciju od pedeset flaša i četrdeset dva balona madere stare više od 200 godina! Najstarija vina uvezena su u Ameriku 1796. godine.

Ovo je najstarija kolekcija madere u Americi i jedna od najstarijih na planeti, a predsednik muzeja Liberti Hol pri univerzitetu Kin u Nju Džersiju, Džon Kin, kaže da su svi šokirani ovim otkrićem:

- Pretpostavljali smo da se ovde nalaze neke stare flaše ali ovako nešto nismo mogli ni da sanjamo - rekao je Kin.

Među otkrivenim flašama nalaze se i one koje su bile namenjene ličnoj upotrebi milionera i uvoznika vina Roberta Lenoksa, Njujorčanina koji je umro 1839. godine. Meni Berk, osnivač kompanije Rare Wine Co, kaže da je ovo otkriće bez presedana:

- Na svetu nema ničeg sličnog. Pojedinačna flaša može da vredi više od 20.000 dolara - rekao je.

Nijedna flaša još uvek nije otvorena, ali postoji velika mogućnost da su vina još uvek dobra za piće. Madera je jedno od najdugovečnijih vina na svetu, usled specifičnog načina fermentacije, a boce koje su dugo putovale i tokom putovanja se izlagale čestim promenama temperature imaju još duži rok trajanja.

U muzeju navode da će jedna od flaša biti otvorena tokom posete predsednika Portugalije, koji je najavio da će tokom ove godine obići muzej Liberti Hol.