Početna»Novosti»Otvoren novi restoran Faro na Vračaru
13.12.2023.

Otvoren novi restoran Faro na Vračaru

Koncept je zasnovan na povratku korenima i domaćoj kuhinji na kojoj smo odrastali

novost otvoren novi restoran faro na vračaru vinski magazin vino fino
Iskusni ugostitelj Srđan Turukalo, poznat pre svega po omiljenim novosadskim restoranima Projekat 72 i Fish & Zeleniš, otvorio je restoran Faro u Beogradu, smešten u starinskoj građanskoj kući na Vračaru i udobno smešten na dva sprata. Od toga, na prvom spratu su šank, kuhinja i elegantna sala, dok će drugi sprat uskoro biti preuređen u intimniji prostor za specijalne prilike. Faro će sa prvim toplim danima goste primati i u bašti u ušuškanom dvorištu.

- Ovo je novi koncept koji me trenutno inspiriše, a sporadično se pojavljuje pod izrazom regresivna kuhinja. To je povratak korenima i istinskoj hrani na kojoj smo odrasli. Domaća kuhinja sa primesom kreativnosti koja čoveka treba da pomeri i to ne samo u čulnom smislu već i da nas vrati nekom drugom životnom konceptu, a da bude prepoznatljiva i jasna – kaže Turukalo opisujući svoj novi restoran.



Na čelu kuhinje nalazi se iskusni šef Siniša Bastić koji neguje koncept prave domaće kuhinje - sve što može pravi se u restoranu ili se nabavlja od malih gazdinstava. Jelovnik je sveden i isključivo sezonskog karaktera, menjaće se veoma često, u zavisnosti od ponude namirnica na tržištu. Dosta veliki broj dobavljača je iz Vojvodine, naročito kada je reč o voću i povrću, dok pekmeze i ajvare prave sami. Izbora će imati i mesojedi i vegetarijanci, a na meniju će biti i sveže ribe.

- Otvoreni smo za svaki ukus, a našim gostima ponudićemo da probaju nešto više i drugačije. Želimo da ovo bude prijateljsko mesto za uživanje, moderno, ali sa jasnim otklonom od hipsteraja, u maniru neke apgrejdovane tradicije bez želje da bude nešto što nije. Ovo je old school mesto na naš način – zaključuje Srđan Turukalo.

Pred otvaranje, probali smo delić budućeg jelovnika i sve je bilo za prste polizati: teleći tartar biftek, domaća šunka, ragu od pečuraka na palenti od crvenog kukuruza, ruska salata, domaća pašteta… A onda i fazan i pile i jagnjetina i kranjske kobasice, a od poslastica najviše ovacija pobrale su - jabuke u šlafroku. Svi konobari su ujedno i somelijeri, a vinska karta biće tačka u kojoj se spajaju Fruška gora i Mediteran.