Početna»Novosti»Otvorena vinarija na Ajfelovoj kuli!
03.11.2019.

Otvorena vinarija na Ajfelovoj kuli!

Tvorci ekskluzivne vinske kuće, smeštene na jednoj od najprestižnijih adresa na svetu, žele da vrate Pariz na vinsku mapu sveta

novost otvorena vinarija na ajfelovoj kuli vinski magazin vino fino
Pre epidemije filoksere, prestonica Francuske, Pariz, bio je vinska metropola: oko ovog grada raslo je 44.000 hektara vinove loze. Krajem devetnaestog veka Parižani su prestali da se bave vinarstvom, ali u toku su skromni pokušaji da se regija Il-de-Frans vrati na vinsku mapu sveta. Jedan od lepih primera je i otvaranje pogona vinarije La Winerie Parisienne u samoj Ajfelovoj kuli!

Ova vinarija utemeljena je pre četiri godine, a njeni tvorci, Žilijen Beng i Adrijen Pelisije, isprva su nabavljali grožđe iz Provanse, Rone, Bordoa, Langedok-Rusijona i Korzike i pravili vino u pariskom predgrađu Montrej. Pre dve godine posadili su tri hektara vinograda u departmanu Ivlan, i to je prvi komercijalni vinograd koji je u regiji Il-de-Frans posađen u poslednjih 150 godina. U međuvremenu, vinograd je proširen na deset hektara.

Početkom oktobra, u prostor na prvom spratu Ajfelove kule uneti su tankovi, hrastove bačve i traka za sortiranje, i pored restorana La Bulle Parisienne počela je sa radom vinarija sa verovatno - u stvari, sasvim sigurno - najprestižnijom adresom na planeti.

Prvo vino napravljeno na Ajfelovoj kuli na tržšte će doći sledeće godine, a očekuje se da će u pitanju biti oko 3.000 boca merloa.