Početna»Novosti»Otvorene boce šampanjca starog više od 120 godina!
13.10.2019.

Otvorene boce šampanjca starog više od 120 godina!

Boce su izvučene iz ruševina starog podruma šampanjske kuće Pol Roger, kojoj je 1900. godine, posle duge i jake kiše, zemlja progutala polovinu ukupnih zaliha vina

novost otvorene boce šampanjca starog više od 120 godina vinski magazin vino fino
Gotovo sto dvadeset godina nakon događaja koji je umalo uništio čuvenu francusku vinariju Pol Roger, iz ruševina starog podruma ove vinarije izvučena je - i popijena - relativno dobro očuvana boca šampanjca!

Priča počinje 23. februara 1900, kada je, nakon višednevne snažne kiše, popustio krov podruma legendarne vinarije iz Šampanji. U ovoj katastrofi stradalo je čak 1.5 miliona boca, što je činilo polovinu ukupnih zaliha kuće Pol Roger. Ono što nije razbijeno utonulo je u mokru krečnjačku zemlju i ostalo zakopano sve do prošle godine, kada su počeli radovi na novom pogonu vinarije i kada je sasvim slučajno+ pronađen paket od 23 netaknute boce šampanjca. Šampanjac je počivao u podzemnom džepu koji je sve ovo vreme ostao pošteđen od urušavanja.

Vinari kuće Pol Roger naložili su nastavak iskopavanja u nadi da će pronaći još netaknutog vina, ali priroda je rekla svoje: podzemni džep je počeo da se puni vodom i konačno kolabirao petnaestog januara ove godine. U međuvremenu, izvučeno je još stotinak dragocenih boca.

Pre nekoliko dana doneta je odluka da se otvore dve boce drevnog šampanjca, i da se vino posluži maloj grupi novinara. Boce, nepoznatih berbi - verovatno od 1887 do 1898 - otvarane su vrlo pažljivo i postepeno, a rezultat je izhenadio sve. Prva otvorena boca bila je iz, verovatno, mlađe berbe, i vino je još uvek odležavalo na kvascima. Glavni podrumar kuće Pol Roger, Damijen Kambr, rekao je da veruje da je vino u trenutku kolapsa podruma prolazilo kroz drugu fermentaciju. Iako je vino izgublo penušavost, njegov ukus pokazao se kao vrlo prijatan, sa aromama začina i vanile, nalik na stari konjak.

Drugo vino oduševilo je Kambra "izvanrednom svežinom, aromama citrusa i egzotičnog voća", kako je rekao.

Iber de Biji, pripadnik pete generacije čuvene vinarske loze, rekao je da ima pomešana osećanja zbog nalaženja boca i njihovog otvaranja:

- Veoma smo ponosni, ali ovo je bio naš san, naša porodična priča. Sada ovo više nije san, nego činjenica - rekao je.