Početna»Novosti»Otvorene su prijave za Dekanterovo takmičenje!
17.01.2021.

Otvorene su prijave za Dekanterovo takmičenje!

Sav posao oko registracije i slanja vina mora biti obavljen do 6. aprila, a verovatno će i 18. takmičenje DWWA biti usklađeno sa pravilima socijalnog distanciranja

novost otvorene su prijave za dekanterovo takmičenje vinski magazin vino fino
foto: Decanter/Nic Crilly Hargrave

Pre nekoliko dana otvorene su prijave za ocenjivanje Decanter World Wine Awards, najpoznatije vinsko nadmetanje na planeti! Po svemu sudeći, pred organizatorima i sudijama je još jedno "pandemijsko izdanje" čuvenog ocenjivanja koje će morati da bude prilagođeno aktuelnim sumornim okolnostima socijalnog distanciranja.

Osamnaesto po redu takmičenje DWWA donosi i neke inovacije, kao što je integrisana onlajn platforma za prijave i informisanje. O drugim promenama za sada nema govora, a najverovatnije će se takmičenje održati na isti način kao i prošle godine, uz oštro socijalno distanciranje sudija i rad u adaptiranim prostorijama same redakcije časopisa Decanter. Prošle godine pokazalo se da je ovaj način rada bio više nego adekvatan, a jedini pravi hendikep sedamnaestog ocenjivanja bio je izostanak većine sudija iz inostranstva, usled zatvaranja granica i nemogućnosti putovanja.

- Postoji mnogo vinskih takmičenja u svetu, ali ja verujem da je DWWA ono na koji ljudi prvo pomisle kada kažu "ocenjivanje vina". Po Dekanterovom takmičenju mere se sva ostala, i na njemu se najbolje sudi. Ulažemo ogroman napor da dovedemo visokokvalifikovane i specijalizovane sudije, tako da je nivo stručnosti koji mi nudimo apsolutno neprevaziđen - rekao je Endrju Džeford, kopredsedavajući ocenjivanja.

Prošle godine Srbija je osvojila prvu platinu na DWWA, za vino Omnibus Lector 2015 kuće Erdevik, i to je svakako najveći uspeh u istoriji našeg vinarstva. Takođe, Srbija je osvojila i tri zlatne medalje, i to za Matalj Kremen Kamen Cabernet Sauvignon 2016 (95 poena), Matalj Kremen Kamen 2017 (95 poena) i Vivak Prokupac 2017 vinarije Grabak (95 poena). Ostaje da se vidi može li ovaj uspeh biti ponovljen ili čak nadmašen, a vinarima ostaje da najkasnije do 6. aprila završe sav posao oko prijave i slanja uzoraka na takmičenje koje je jedan od najjačih alata za međunarodnu promociju vina.