Početna»Novosti»Otvorene su prijave za jubilarno ocenjivanje BIWC!
18.03.2021.

Otvorene su prijave za jubilarno ocenjivanje BIWC!

Veliko balkansko vinsko nadmetanje ove godine održaće se u Skoplju od 2-4. juna 2021.

novost otvorene su prijave za jubilarno ocenjivanje biwc vinski magazin vino fino
Otvorene su prijave za najveće balkansko vinsko ocenjivanje, BIWC (The Balkans International Wine Competition & Festival)! Jubilarno, deseto izdanje velikog takmičenja ove godine održaće se u Skoplju od 2-4. juna 2021, a balkanski vinski festival zakazan je za 17-19. jun u Sofiji, pod vedrim nebom ispred Palate kulture.

BIWC je otvoren za vinare sa celog Balkanskog poluostrva, Centralne i Istočne Evrope, region Crnog mora, kao i za proizvođače vina iz bilo kog drugog vinskog regiona. Sva vina biće bodovana na skali od sto poena i mogu da osvoje dvostruko zlato, zlato, srebro ili bronzu. Sva vina koja osvoje zlatnu medalju biće međusobno upoređivana na finalnoj sesiji takmičenja kako bi se proglasili trofeji i Grand trofej.

Žiri se sastoji od vinskih stručnjaka iz cele Evrope, a, kao i prethodnih godina, na čelu žirija je Konstantinos Lazarakis MW, prvi nosilac titule Master of Wine na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi. Tu su i drugi nosioci titule MW – Kerolajn Gilbi, Andreas Vikof i Rod Smit.

BIWC trofeji 2021 biće dodeljeni u sledećim kategorijama:
  • Suvo belo vino
  • Suvo crveno vino
  • Suvo roze vino
  • Penušavo vino
  • Desertno vino
  • Najbolje vino od autohtone balkanske sorte grožđa
  • Najbolje oranžno vino
  • Najbolji dizajn etikete
  • Vinarija sa najviše medalja na takmičenju

Pored ovih kategorija, biće i dodeljen i Grand trofej, i to za vino za koje žiri proceni da je najbolje, najpoželjnije i najupečatljivije na celom takmičenju.

Prošle godine, vinarije iz Srbije zabeležile su istorijski uspeh na BIWC-u koji je održan tokom septembra u Beogradu. Grand trofej osvojila je vinarija Aleksandrović za Trijumf selekciju 2019, a našim vinima pripala su i još tri velika trofeja, uz osam duplih zlata i 36 zlatnih medalja.

Naknada za učešće na takmičenju iznosi 75 evra za prijave koje se pošalju do 15. aprila ( (regularna cena je 85 evra), a kompletnu prijavu potrebno je poslati najkasnije do 21 maja 2021. na e-mail: info@balkanswine.eu. Sve uzorke vina za takmičenje (četiri boce po prijavi/vinu) potrebno je poslati u periodu od od 15. aprila do 21. maja 2021 na adresu: Supernova DOO, Dunavska 57, Beograd