Početna»Novosti»OVO JOŠ NISTE PROBALI!
11.04.2019.

OVO JOŠ NISTE PROBALI!

Za Novosadski salon vina vinari su premili niz premijera i novih vina, a radionice su pune retkih vina iz celog sveta! Jo Ahearne MW priprema iznenađenje!

novost ovo joŠ niste probali vinski magazin vino fino

U petak u 14 časova u novosadskom hotelu Park otvoriće se vrata drugog po redu Novosadskog salona vina! Na drugom izdanju Salona posetiocima će se predstaviti više od osamdeset izlagača: pre svega renomiranih vinarija iz zemlje i regiona, i, uz njih, proizvođača vrhunskih rakija i drugih žestokih pića. Vinari najavljuju niz premijernih predstavljanja novih vina koja će prvi put izaći pred publiku!

Tokom dva dana trajanja programa publika će imati priliku da spozna razlike među teroarima i istinske potencijale različitih regija. Putovaće se kroz vina od Austrije, preko Italije i Burgundije, sve do Grčke, Župe i Fruške gore, a posetioci će imati jedinstvenu priliku da uživaju u retkim berbama i velikim vinima najavljuju organizatori Salona, pozivajući publiku da u petak i subotu probaju što više vina, upoznaju se sa vinarima koji ih prave i, ako žele, unaprede svoje poznavanje vina posetom radionicama koje čine veoma bogat prateći program Salona.

Najvažnija radionica prvog dana svakako će biti predavanje izuzetno ugledne gošđe Salona, Džo Ahern, koja nosi titulu Master of Wine, a na Balkanu je našla svoj vinski dom: na Salon stiže sa retkim i autentičnim vinima od Austrije do Grčke koja će predstaviti na masterklasu u petak. Program radionica prvog dana počeće predavanjem Tomislava Ivanovića o župskim Grand Cru položajima, i nastaviće se već rasprodatom radionicom Luja Latura o velikim apelacijama Burgundije. Tu su i velika crvena vina Makedonije, a Tikvešovi enolozi predstaviće snagu svog podneblja.

Džo Ahern MW predstaviće retka i autentična vina od Austrije do Grčke Foto: Mirko Crnčević

Jedna od zvezda drugog dana je Galina Todorova Niforu koja će predstaviti najbolja balkanska vina ovenčana velikim priznanjima na takmičenju BIWC u Sofiji. Sledi priča o evoluciji rizlinga kroz jednu deceniju koju će ispričati Zdravko Brkić i Vladan Petrović, nakon čega će Vuk Vuletić voditi goste kroz svet kjantija. Drugog dana će i deset srpskih enologa otkrivati svoje tajne posetiocima Salona.

Među izlagačima na Salonu su najuglednije domaće vinarije, a uz njih, nastupiće i poznate vinske kuće iz regiona - makedonski Tikveš i Bovin, crnogorske Plantaže...Hrvatska šalje veoma bogatu "reprezentaciju" koja će pokriti spektar vinskih stilova i teroara od Iloka do juga Dalmacije, a biće prisutne i italijanske vinarije, od proizvođača proseka sa severa zemlje do kuća sa krajnjeg juga, kao što je čuvena Donnafugata sa Sicilije.

Radno vreme Salona je od 14 do 20h tokom oba dana. Cena ulaznice je 1.000 dinara, a cena kaucije za čašu 500 dinara. Ulaznice se tokom trajanja Salona mogu kupiti na samom ulazu u hotel Park.