Početna»Novosti»Ovo su omiljena vina Džejmsa Bonda, agenta 007
22.05.2020.

Ovo su omiljena vina Džejmsa Bonda, agenta 007

Najelegantniji fiktivni špijun na planeti tokom poslednjih 70 godina uživao je, najčešće u šampanjcima i vinima iz Mozela i Bordoa

novost ovo su omiljena vina džejmsa bonda agenta 007 vinski magazin vino fino
Legendarnog agenta 007 uglavnom povezujemo sa votka martini koktelom, koji je bio njegov zaštitni znak u nebrojenim filmovima. Ipak, najelegantniji špijun na planeti, Džejms Bond, svakako nije osoba koja bi odbila čašu vrhunskog vina, a njegov tvorac, Jan Fleming, umeo je da uživa u dobrom šampanjcu ili vinu iz Bordoa. Ova pasija ostavila je trag i u serijama i filmovima. Spisak vina koja je Džejms Bond voleo od pedesetih godina prošlog veka do danas nije preširok, ali je, sa jednim izuzetkom, sačinjen od vrhunskih vina.

Džejms Bond jednom je rekao da je Taittinger Blanc de Blancs Brut 1943 "najbolji šampanjac na svetu", i to u knjizi Casino Royale koju je Jan Fleming objavio 1953. godine. No, Bondov ukus menjao se tokom decenija. U knjizi Moonraker, po kojoj je snimljen film sa Rodžerom Murom u glavnoj ulozi, Bond je rekao za Taittinger da je bio samo "prolazna ljubav" i umesto njega je pio Dom Perignon. U filmovima, agent 007 najradije pije Bollinger, koji se u knjigama retko pojavljuje, sa izuzetkom dva romana, Diamonds are Forever i On Her Majesty’s Secret Service. U romanima se takođe pominju i Veuve Clicquot, Krug i Pommery.

Negativac Goldfinger u istoimenoj je knjizi imao izvanredan vinski ukus: ponudio je agentu 007 vina iz Bordoa i Mozela - Château Mouton Rothschild 1947 i Piesporter Goldtropfchen 1953. Bond je i u drugim prilikama uživao u vinu Mouton Rothschild, i to u knjizi On Her Majesty’s Secret Service.

Čuveni fiktivni tajni agent ima i posebnu ljubav prema ispijanju kjantija u vozovima. Pisac Jan Fleming opisao je dve takve scene - prvu u u knjizi From Russia with Love u kojoj pije - i proliva na stolnjak - kjanti u vagonu Orijent ekspresa, i drugu, u kupeu Laguna ekspresa koji putuje ka Veneciji, i to u knjizi For Your Eyes Only.

Bond ne pije, ipak, samo slavna i omiljena vina. U knjizi Live and Let Die tajni agent pije Liebfraumilch, poluslatko nemačko vino koje izvan Nemačke ne uživa preterani ugled. U romanu objavljenom 1954. godine Bond ispija ovo vino sa grupom prijatelja i diplomatski izgovara da je to svakako najbolje vino ovog tipa koje se može nabaviti u Americi.