Početna»Novosti»Parker 300: večera iz snova
27.11.2018.

Parker 300: večera iz snova

Na posebnom događaju u restoranu Legat 1903, kuća Wine Art i vinarija M. Chapoutier predstavile su vina kojima je Robert Parker podelio po 100 poena

novost parker 300 večera iz snova vinski magazin vino fino
Početkom novembra u Beogradu je održan nesvakidašnji vinski događaj: kuća Wine Art ugostila je u restoranu Legat 1903 vinariju i negocijantsku kuću M. Chapoutier, svog dugogodišnjeg partnera koji može da se pohvali najvećim brojem vina kojima je čuveni vinski kritičar Robert Parker dodelio po 100 poena. Po prvi put u Beogradu, organizovana je večera na kojoj su, pored ostalih, predstavljena i tri vina iz doline Rone, okićena sa po 100 poena. Večera je nazvana Parker 300, a na njoj su se pila vina koja je inače nemoguće kupiti u slobodnoj prodaji i otvaraju se u veoma posebnim prilikama.

Pred četrdesetak gostiju, predstavnik kuće M. Chapoutier predstavio jeCondrieu Invitare 2016 (93 poena), Ermitage De L'Orée 2010 (100 poena),Chateauneuf du Pape Barbe Rac 2011 (96 poena), Ermitage Le Pavillon 2010 (100 poena),Ermitage L'Ermite 2012 (100 poena) i desertno vino Bila Haut Banyuls Rouge 2016.

Vino dobrodošlice, šampanjac Cristal 2008 Louis Roederer, na večeri je poslužen uz amuse-bouche koji je napraio šef Krsto Radović. Domaćin večere bio je šef restorana Legat 1903, Bojan Lacmanović, koji je svako vino ispratio jelom posebno odabranim za ovu priliku. Šef je radio zajedno sa glavnim somelijerom Predragom Gavrilovićem koji se pobrinuo za savršen servis i uparivanje vina. Dižestive, grapu Paolo Berta 1997 i šljivovicu Zlatni Tok 15, kao i cigare, predstavio je Vuk Vuletić, najbolji somelijer Srbije i Balkana.

Kako je bilo na ovoj ekskluzivnoj večeri, možete pogledati u video zapisu.

Ermitage, De L'Orée 2010

Ovo je jedno od tri vina sa etiketom Ermitage koje Chapoutier pravi u izuzetno malim serijama od bele sorte grožđa marsanne iz vinograda starijih od 60 godina koji garantuju male prinose i visok kvalitet grožđa koje dolazi iz dva vinograda. De L'Oree poseduje zavodljiv miris, odličnu strukturu i karakter koji odlikuju note zrelog voća i začina. Vino može da bez problema odležava u boci i duže od pola veka.

Ermitage Le Pavillon 2010



Le Pavillon je imao svoj debi 1989. godine i godišnje se proizvede samo 7.000 boca vina napravljenog u potpunosti od sorte sira. U vinogradu dominira granitno zemljište a većina čokota je starija od 100 godina i deo je brda Les Bessards. Izuzetno moćno vino punog tela, koje u isto vreme odiše elegancijom i mineralnošću koja dolazi iz zemljišta.

Ermitage L'Ermite 2012


Prvi put napravljen je kao "single vineyard" vino 1996.godine. L'Ermite mnogi smatraju najboljim vinogradom u Ermitažu, a nalazi se na samom vrhu brda, odmah pored čuvene kapele koja je izgrađena u čast Svetog Kristofera. Samo 5000 boca se napuni godišnje, pa je jasno zašto samo retki imaju priliku da probaju ovo jedinstveno vino.