Početna»Novosti»Parola francuskih vinara: Loza se nastavlja!
05.04.2020.

Parola francuskih vinara: Loza se nastavlja!

Vinska velesila našla je način da se izbori sa pandemijom: što demonstracijom svog nepokolebljivog duha, što žestokim higijenskim merama u vinogradima i podrumima

novost parola francuskih vinara loza se nastavlja vinski magazin vino fino
Foto: Twitter/ ChampagneVignerons
Ovogodišnja sezona u francuskim vinogorjima odvija se pod dramatičnim okolnostima. Iako su poljoprivredni radnici izuzeti iz odluka o ograničenju kretanja i poslovanja, vinogradari i vinari suočeni su sa ogromnim izazovom: kako obezbediti radnu snagu, bezbedno je prevesti do vinograda, održati bezbednost na radnom mestu i zadržati prepoznatljivi kvalitet vinske velesile. Jedan od gestova koji za cilj imaju da ohrabri vinare, vinogradare i ljubitelje vina je hešteg #LaVigneContinue, Loza se nastavlja, pod kojim velike i slavne, ali i manje poznate vinarije objavljuju fotografije i video zapise rada u uslovima pandemije, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

U ovu kampanju uključile su se, kako prenosi Decanter, kuće kao što su Châteaux Talbot, Pavie Macquin i Guiraud u Bordou, Billecart-Salmon u Šampanji, Domaine Michel Lafarge u Burgundiji...Ove kuće podelile su snimke pupoljaka loze, poljskih radova na suncu i druga svedočanstva o tome da će vina biti i ove godine, uprkos izuzetno teškim okolnostima koje, nažalost, uključuju i mraz početkom ovog meseca. Druge kuće otišle su i korak dalje, kao vinarija Château Troplong Mondot iz Sen Emiliona. Ova vinska kuća objavila je video na Jutjubu u kome se detaljno opisuju mere preduzete u vinogradima: radnici održavaju distancu od najmanje dva metra, i tokom rada čokoti između dve grupe radnika služe kao prirodna barijera.

- Virus korona ne pogađa vinovu lozu, i mi moramo brinuti o njoj - govore u ovoj vinariji.

Šarl Lašo iz burgundijske vinarije Domaine Arnoux-Lachaux rekao je da radnici smeju da dolaze na posao isključivo ako su sami: dakle, u automobilu kojim sami upravljaju.

- Delimo ljudstvo u male timove koji rade na velikoj daljini jedni od drugih. Oni troše puno sapuna, gela za dezinfekciju...Imamo sreću da je ovih dana veoma prijatno raditi u vinogradu, sa suncem koje sija svakog dana.

Kuća Château Cos d’Estournel iz Bordoa objavila je fotografiju pupoljka vinove loze sa legendom:

- Na visoravni Kos, život se nepokolebljivo nastavlja!

Ova vinarija uspostavila je nova pravila u vinogradu i u podrumu:

- Ljudi u vinogradu nastavljaju da rade svoj posao kao i inače, odgovorni svako za svoj deo vinograda. Njihov jedini dnevni kontakt je sa menadžerom vinograda koji sa njima razgovara na distanci. Rad se odvija i u potrumu, ali sa manjim timom i besprekornom higijenom i merama distanciranja - navode u ovoj kući koja trenutno priprema za flaširanje berbu iz 2018.

Francuski vinari, posle početnog šoka, uzdigli su se iznad situacije i naučili su da funkcionišu u uslovima koji su u nekim pogledima teži i od ratnih. Nezavisno od toga kakvo će grožđe ove godine izrasti na čokotima u Francuskoj, berba 2020. biće u svakom pogledu istorijska.