Početna»Novosti»Peking dobija muzej vina vredan 60 miliona evra
07.02.2020.

Peking dobija muzej vina vredan 60 miliona evra

Impresivni projekat nastaje u saradnji sa muzejem Cite du Vin u Bordou, a biće završen već 2020.

novost peking dobija muzej vina vredan 60 miliona evra vinski magazin vino fino
Najvažniji i najveći muzej vina na svetu, Cite du Vin u Bordou, proširiće se i na Peking! Kako najavljuju u ovoj instituciji smeštenoj u najpoznatijoj vinskoj regij na planeti, novi muzej biće smešten tridiesetak kilometara od centra Pekinga i, u skladu sa brzinom kojom se ovakvi projekti i inače sprovode u Kini, biće otvoren već sledeće godine.

- Vino je deo svetske baštine - rekla je Silvi Kazes, predsednik Fondacije za vinske kulture i civilizacije, organizacije koja upravlja muzejem u Bordou.

- Naša misija je da veliku istoriju vina podelimo sa ljudima u Kini - navela je.

Kako prenosi Wine Spectator, izuzetno zanimljiv dizajn muzejskog zdanja predstavlja kubističku interpretaciju horizonta Sen Emilijon. Ova zgrada bi trebalo da se odlično uklopi u već postojeći ambijent Vinskog sela Džong Pu Hui, ambijentalne celine u okviru koje se nalaze nacionalni park Šidu, poznati hram Junđu i paleolitsko nalazište na kome su pronađene fosili Homo erectusa, jednog od predaka ljudske rase.

Napor na izgradnji muzeja predvodi kineski biznismen Vejđang Tang (62), koji je stekao bogatstvo u "djuti fri" poslu. Tang je veliki frankofil, koji je za svoje predano širenje francuske kulture postao nosilac ordena Legije časti, a u regiji Fangšan u kojoj će biti smešten novi muzej prvi je, još pre dve decenije, posadio čokote vonove loze. Danas ova regija ima više od trideset vinograda.

- Kina i Francuska dele vrlo srodnu ljubav prema gastronomiji i živahnim okupljanjima uz hranu - govori Tang, koji smatra da je francuska vinska kultura prirodno bliska Kinezima.

U stalnoj izložbi novog muzeja biće izložena postavka nalik na onu u Bordou, ali prilagođena kineskim posetiocima. Postavka će biti podeljena na celine koje govore o pojmu vina, njegovoj istoriji, kao i o sponi vina i savremenog čoveka, uključujući i informacije o kupovini i konzumaciji. Nezaobilazan deo posete muzeju biće i znalački pripremljene degustacije.

Povezani unosi