Početna»Novosti»Penušava vina godine
29.12.2021.

Penušava vina godine

Bez mehurića nema slavlja – a Srbija i u ovom segmentu ima vina za ponos!

novost penušava vina godine vinski magazin vino fino
Segment penušavih vina u Srbiji se ne razvija onoliko brzo koliko bismo želeli, ali i pored toga naši vinari stvaraju uzbudljiva, kompleksna, poletna i svečana vina uz koja možemo sa zadovoljstvom ući u Novu godinu. Na ovogodišnjoj listi penušavaca imamo neke stare znance, kao i jedno vino koje je u prvoj godini na tržištu ostvarilo velike takmičarske uspehe.

1. DINA GRAŠAC BRUT 2018
VINARIJA VINUM, FRUŠKA GORA

Malo je na svetu sorti vinove loze koje imaju tako širok spektar mogućnosti da daju vina najrazličitijih stilova, kao što je to grašac. Od njega se dobijaju odlična mirna vina, i mlada i ona odležala, vrlo dobro podnosi odležavanje u drvetu, a u nekim zemljama ta sorta daje izvanredna slatka, predikatna vina. Da grašac ima potencijal i za penušavce, tek smo naslućivali. Nekoliko takvih vina iz Austrije i susedne Hrvatske upućivali su na to, kao i enološka teritorija, uzimajući u obzir karakteristike grožđa. Pošto je tek u poslednjih par godina grašac doživeo revalorizaciju i počeo da se vraća u svest vinopija kao visoko vredna lokalna sorta sposobna da daje prefinjena i kompleksna vina, logično je da kod nas ranije niko nije pokušavao da od njega napravi penušavo vino. Sve do vinarije Vinum i njenog tima na čelu sa inventivnim enologom Jovicom Uroševićem, koji stoji iza čitave palete sve boljih Vinumovih vina. Nimalo slučajno, perjanica njihove ponude upravo je grašac i to u nekoliko različitih izraza. Jedan od njih je i Dina brut 2018, vino koje je u godini kada je izašlo na tržište uspelo da dođe na vrh srednjoevropske konkurencije i osvoji titulu najboljeg penušavca na takmičenju grašaca u Mađarskoj. Pre toga, i da zasluži duplo zlato na međunarodnom BIWC takmičenju vina!

Ovo jedinstveno i uzbudljivo penušavo vino nudi izvanredno sitne i postojane mehuriće, bez grubosti i nepotrebne oštrine, koji oplemenjuju dubok i višedimenzionalan ukus. Arome istovremeno donose prepoznatljivo voće, prizivajući breskvu, jabuku i slatki limun, zajedno uz note brioša, tosta i biskvita. Uz sve to provlači se i diskretna cvetna nota, kao i golicava mineralnost na jeziku. Prava mera fine slasti izvanredno je uklopljena sa kiselinama. Dina brut 2018 tek je na početku razvoja, pa će mu vreme u kolekciji doneti još više kompleksnosti i dubine. Ako odolite da ga ne otvorite!

2. MEMENTO 2016
VINARIJA PUSULA, POCERINA

Najnoviji mehurići na penušavom nebu Srbije dolaze iz vinarije Pusule. Dugo su ga spremali, još od 2016. Čisti pino noar i tipični brut roze, zapanjujuće kompleksan, pun finih sekundarnih nota kvasca, žutog patišpanja i toplog hleba sa puterom, na temeljnoj voćnoj osnovi koja nosi brusnicu, crvenu šljivu i malinu. Tu je i snažna nota hibiskusa, kao i nešto fino herbalno u pozadini. Raskošnih, sitnih mehurića, bogato voćno i skladno, sa kiselinama koje stežu nepca taman koliko treba.

3. TRIJUMF ROSE SPARKLING 2018
VINARIJA ALEKSANDROVIĆ, ŠUMADIJA

Sasvim zasluženo već drugi put u godišnjem izboru penušavih vina, Aleksandrovićev penušavi roze, iako stvoren sa idejom da bude na strani svežih i nepretencioznoih penušavaca - nešto poput burgundskog kremana - ipak pokazuje odličnu kondiciju i sklonost ka kvalitetnom razvoju u boci. Primarne note crvenih bobica, narandžastih citrusa i fina herbalnost oplemenjeni su sada i tonovima badema i keksa, dok nepca istovremeno golica svežina malina i citrusa.

4. TRI MORAVE BRUT 2018
VINARIJA TEMET, TRI MORAVE

Iako je aromatika ove tamjanike prepoznatljivo sortna, ni jednog momenta ona ne beži ka teškim parfemskim notama, ostajući više začinska i suptilno cvetna. Impresivno je i to što je ostala postojana u vinu koje je prošlo kroz sekundarnu fermentaciju, konkurišući notama odležavanja na talogu kvasca. Veoma osvežavajuća, sa nežnim notama oraha i kore hleba, u završnici je vibrantna, sa karakterom bosiljka, matičnjaka i citrusa.

5. FRESCO ROSE NV
VINARIJA KOVAČEVIĆ, FRUŠKA GORA

Neobavezno i neopterećujuće penušavo roze vino koje je, godinu za godinom, uspelo da se nametne tržištu, boreći se samo sa nelojalnom, ali kvalitativno uglavnom inferiornom, uvoznom konkurencijom. Iskričav, svež, jako voćan, malo herbalan i mrvu cvetan, iriški Fresco Rose uporno utire put priuštivim i nepretencioznim domaćim penušavim vinima. Čekamo naslednike!

Povezani unosi