Početna»Novosti»Pet lica šerija
13.03.2023.Piše: Nenad Kostić

Pet lica šerija

U restoranu Sette Nani u Beogradu održana je degustacija šerija tradicionalne andaluzijske vinske kuće Pérez Barquero

novost pet lica šerija vinski magazin vino fino
U vinskoj regiji Montilja-Moriles, u Andaluziji, smeštena je vinarija Pérez Barquero, osnovana 1905. godine i od tada posvećena solera sistemu stvaranja vina, tradicionalnoj nadgradnji vina iz berbe u berbu uz pomoć složenog sistema kupaže koji daje kompleksna vina bez oznake starosti i u kojima su znalački pomešana vina iz više berbi. Retko imamo priliku da, kao što je to bio slučaj prošlog petka u beogradskom restoranu Sette Nani, probamo šeri vina uz razjašnjenje detalja o njihovom nastanku i o detaljima krijadera i solera sistema, verovatno najzanimljivijeg doprinosa Španije svetskoj vinskoj kulturi.

Degustacija je počela lagano - vinom Finca la Cañada 2020, od sorte baladi verdeho. Već sledeće vino bilo je uvod u priču o solera sistemu, a svako sledeće pričalo je nastavak priče o različitim tipovima šerija. Fino Los Amigos, dobjeno od sorte pedro himenes, pravljeno je od samotoka, uz kontrolisanu fermentaciju i uz biološko odležavanje, što je zanimljiva specifičnost krijadera i solera sistema: pri biološkom odležavanju, jedna šestina bureta ostaje prazna, kako bi se na površini vina stvorio sloj kvasca (flor) - ova metodologija je ključna za pravljenje fino šerija, delimično se koristi u stvaranju amontiljada, dok šeri vino tipa oloroso dozreva isključivo oksidativno.

Nakon ovog vina, koje je dozrevalo u američkom hrastu 3 do 4 godine, usledilo je pojačavanje “tempa” degustacije, predstavljanjem etikete Gran Barquero Amontillado, odležale 10 godina pod kvascem u sistemu krijadera i solera, uz još 15 godina oksidativnog odležavanja. Rezultat je vino kome je Robert Parker podario impresivnih 95 poena i opisao ga kao vino puno finesa, sa notama soli i pečenih badema.Gran Barquero Palo Cortado jeste šeri vrlo intrigantne geneze. U prošlosti se govorilo da šeri tipa palo kortado nastaje samo slučajno, i to kada se proces stvaranja šerija u stilu fino iznenada prekine smrću kvasca, nakon čega se nastavlja oksidativno zrenje. Danas vinari vladaju ovim procesom, ali je palo kortado i dalje "retka ptica" među šerijima. U ovom slučaju, posredi je složeno vino sa aromatskim profilom amontiljada i punoćom oloroso šerija. U nastavku degustacije, ništa manje nije bila impresivna i ni etiketa Gran Barquero Oloroso, kompleksno, mirisno snažno vino aroma oraha, začina i suvog voća.

Poslednje predstavljeno vino bilo je Gran Barquero Pedro Ximénez, desertno vino zanosne arome, dobijeno asoleo tehnikom sušenja bobica na suncu tokom sedam dana, pojačano vinskim destilatom nakon završene fermentacije i odležavano u sistemu krijadera i solera tokom šest godina.

Izvanredna vina ove tradicionalne kuće iz Andaluzije mogu se u Beogradu kupiti u vinskom dućanu Tintor, zahvaljujući uvozničkoj i distributerskoj kući Vinomond.