07.05.2019.
Pica i vino: uparivanje u hiljadu boja!
Magazin Dekanter napravio je mali vodič o biranju pravog vina koje će biti parnjak na trpezi najčuvenijem italijanskom jelu
Pica je jedno od jela sa najvećom slobodom u biranju sastojaka, ako zanemarimo tvrdnje gastro-puritanaca da se pica može praviti samo od mocarele, bosiljka i paradajza. Gurmani širom sveta ipak se češće opredeljuju za pice koje predstavljaju odraz mašte kuvara i u kojima se koristi najšira paleta sastojaka. Samim tim, ovo jelo je veoma izazovno za uparivanje sa vinom, a magazin Dekanter priredio je mali vodič koji će najpopularnijim vrstama pice obezbediti pravog parnjaka u vinu.
Napolitana
Za klasičnu napolitana picu sa jednostavnim nadevom razmišljajte o vinu sa jačim kiselinama i sa izraženim voćnim aromama, jer to će se lepo uklopiti sa kiselinama u paradajzu. Primer dobrih italijanskih vina za ovu svrhu su Barbera d’Asti i laganija sanđoveze vina, a somelijer Helen Johanesen iz Njujorka kaže da jako voli i nestandardna uparivanja:
- Volim da uparujem picu sa lakim crvenim vinom kao što je game, potom sa rozeom od montepulčana, pa čak i sa oranžnim vinima - rekla je.
Vrhunski somelijer Matje Lonžer MS upozorio je da će suviše moćna vina uništiti uživanje u pici:
- Ako se opredelite za preteška i suviše tamna vina, tanini će se sukobiti sa kiselinom u paradajz sosu i ostaviće metalni ukus u ustima - rekao je Lonžer.
Peperoni
Pica sa jako začinjenim mesom mora se upariti sa malo "drskijim" vinom, savetuje Dekanter.
- Možete probati sa širazom ili sa kupažom sira-grenaš kako biste uspostavili balans sa ljutim ukusima, ali se pazite viška tanina ili hrastovine - upozorava Dekanter i savetuje i uparivanje sa vinima od sorte nero d'avola.
Ananas
Pica sa ananasom postala je predmet podsmeha u gastronomskom svetu, ali mnogi je i dalje vole.
- Razmišljajte o vinima sa dosta kiseline i dodirom slatkoće, kao što je polusuvi rizling - savetuju u Dekanteru.
Pica sa belim nadevom
Ove pice potpuno menjaju pravila igre, navode u Dekanteru. Somelijer Helen Johanesen kaže da pica sa rikota sirom i mariniranim halapenjo paprikama odlično funkcioniše u pratnji belih vina nastalih na vulkanskom tlu Sicilije i Kampanje. Sa druge strane, bogata pica sa pečurkama odlično se može upariti sa dobrim zinfandelom.