Početna»Novosti»Pića na 5 Star Dinner: Pratnja za velika jela
27.09.2023.

Pića na 5 Star Dinner: Pratnja za velika jela

Devet izuzetnih vina i dva autentična žestoka pića ispratiće autorska jela nekih od najboljih šefova u Srbiji na drugoj beogradskoj večeri od pet zvezdica

novost pića na 5 star dinner pratnja za velika jela vinski magazin vino fino
U beogradskom restoranu The Square u četvrtak, u okviru Belgrade Restaurant Show-a, održaće se druga beogradska 5 Star Dinner, veliki humanitarni, gastronomski i vinski događaj sa koga će sav prihod biti upućen Svratištu za decu koje radi u okviru Centra za integraciju mladih. Kulinarske bravure Davida Šimunića, Filipa Ćirića, Nikole Stojakovića, Marka Aćimovića i Milana Lekića pratiće i izvanredna vina i žestoka pića, listom iz domaćih vinarija i destilerija.

Ove godine okosnicu selekcije čine izvrsna vina od lokalnih sorti, tu su i smederevka, i prokupac i grašac, ali i ona unikatna i teroarska stvorena od internacionalnih favorita poput šardonea i širaza. Za početak i kraj, tu su i dva unikatna destilata: moderni i uzbudljivi Twin Tigers džin vinarije Matijašević kao aperitiv i prefinjena vrhunska šljivovica Kraljica 14 kultne destilerije Zarić kao dižestiv.

Belgrade Restaurant Show podržala je kompanija Telekom Srbija.

VINARIJA ZVONKO BOGDAN
ECLATER BLANC DE BLANCS 2018


Penušavi prvenac vinarije Zvonko Bogdan napravljen je samo od šardonea. Posle druge fermentacije u boci i dugog odležavanja na talogu, rezultat je vino sa prefinjenim, razvijenim mirisom kvasaca, biskvita i brioša, ali sa očuvanom voćnom svežinom i notama kore limuna, belog koštuničavog voća i nežnim cvetnim tonovima. Vino je dovršeno bez dodavanja dozažnog likera, pa je izvanredno suvo, britko i fokusirano na jeziku. Integrisano i postojano, sa dugim, finim i kompleksnim završnim ukusom.

VINARIJA ALEKSIĆ
BISER 2018


Najviše nagrađivano penušavo vino iz Srbije i najviše ocenjena smederevka na međunarodnim takmičenjima, uključujući i zlato sa prestižnog Dekantera. U berbi 2018. penušavi Biser pokazuje – i ponovo potvrđuje – da je smederevka idealan materijal za penušavce. Tu su izvrsne kiseline koje vinu daju živost, umerena punoća, ali i herbalnost, te floralne i voćne note uklopljene u bogatstvo toplih orašastih i biskvitnih nota. Mehurići sitni, golicavi i postojani, a umerena slast učvršćuje voćnu impresiju.

VINARIJA MATIJAŠEVIĆ
BELINA 2021

Nova inkarnacija Beline, najpretencioznije srpske smederevke, ovog puta iz 2021. godine. Sveže vino, ali koje na tržište ide posle godinu dana odležavanja u boci, zbog čega vitko telo i lepršavi mirisi limete, grejpa i stonog voća bivaju dopunjeni prefinjenim zrelim notama. Zato je ovo vino elegantno, ali meditativno i duboko. Uz svo sveže voće, tu su i mineralnost i nežni tonovi začinskog bilja i iglica četinara. U ustima britke svežine, sa upečatljivim slankastim karakterom.

VINARIJA ŠAPAT
ATILA SAUVIGNON BLANC 2022


Atila je vino stvoreno u tradiciji zrelih sovinjona, odležalih delimično u hrastovim sudovima. Bogatog i slojevitog mirisa u kom se sočni karakter zrelih nektarina i vinogradarskih breskvi prepliće sa notama zrelog grejpfruta, mejer limuna i zanosnim notama vanile. Ukus intenzivan, pun i sočan, ali istovremeno živahan i svež, sa postojanom voćnom završnicom. Raskošno vino, savršeno da isprati ozbiljne zalogaje.

VINARIJA VINČIĆ
GRAŠAC GRAND FRU 2020

Grand Fru je dokaz da je grašac sorta koja se ljubi i sa hrastovinom. Zanosni miris slatke vanile, zrelih nektarina, pirea od kruške i kandiranog limuna prati izvanredna sočnost i puno telo. Vino za ozbiljne zalogaje i dugo odležavanje u podrumu.

VINARIJA MATALJ
TERASA CHARDONNAY 2022


Iako veoma mlad, šardone Terasa iz vinarije Matalj već sada pokazuje sve svoje potencijale, nudeći istovremeno obilje zrelog letnjeg voća, dinje i tropiku fino uklopljene u decentne note hrasta koje se šire u rasponu od tosta sa puterom do krem brulea. Sva ta kompleksnost i kremasti karakter na nepcima dolaze bez previše masivnosti, pa je Terasa šardone istovremeno i elegantan, prefinjen i svež.

VINARIJA ČOKOT
RADOVAN PROKUPAC 100% 2020


Radovan iz 2020. je zavodljiv i beskrajno elegantan, izgrađen na aromatskom temelju crvenog koštuničavog voća i crnih šumskih bobica, nad kojim se izdižu intenzivne začinske note. Sve to obgrljeno je umerenim uticajem finog hrasta. U ustima zavodljiv i skladan, umereno pun, sa čvrstim ugrizom finih tanina.

VINARIJA ERDEVIK
STIFLER’S MOM 2019


Ovaj širaz osmišljen je da sruši sve predrasude o crvenim vinima Fruške gore, pokazujući masivnost i stilsku raskoš vina Novog Sveta, ali sa sasvim očuvanim karakterom svog sremskog podneblja. Flambojantno vino bogato je mirisima likera od borovnice, aronije, eukaliptusa i malo ljutih začina, čokolade i slatkih začina. Sočno je i mesnato, sa izvrsno očuvanom voćnom svežinom. Raskošno, precizno i skladno.


FRUŠKOGORSKI VINOGRADI
TRI SUNCA GRAŠAC KASNA BERBA 2019


Od grožđa branog sa prvim mrazevima u vinogradima iznad Banoštora, dolazi raskošna kasna berba koja nosi karakter pečenih breskvi, livadskog meda i kompota. Ukroćene slasti, meko i skladno, sa završnicom kojom dominira ukus kandirane limunove kore. Dugo i slojevito.

ZANATSKI DŽIN SA PEČATOM PODNEBLJA - VINARIJA MATIJAŠEVIĆ
TWIN TIGERSTwin Tigers je zanatski džin sa pečatom teroara. Kako ističu u vinariji Matijašević, Tvin je ručno rađen u ograničenoj seriji i destilisan u bakarnim kazanima. Karakter mu daje najaromatičnija divlja kleka na svetu iz netaknutih šuma planine Golije. Tigrovi blizanci, koji simbolizuju božansku snagu i moć, čuvaju rigorozne standarde zanatske proizvodnje i selekciju najfinije kleke i biljaka. Rezultat ove posvećenosti je jedinstveni džin vrhunskog kvaliteta.

VRHUNSKA SRPSKA ŠLJIVOVICA SVETSKE KLASE
ZARIĆ KRALJICA 14Kraljica 14 je odležala najmanje četrnaest godina u hrastovim buradima. Rakija je destilisana od najkvalitetnijih plodova starih autohtonih sorti šljiva: požegače, crvene ranke i trnovače i to iz voćnjaka u okolini Kosjerića, podneblja koje se diči vekovnom tradicjiom proizvodnje vrhunske srpske rakije. Njena dubina i kompleksnost stavljaju je u društvo najprefinjenijih luksuznih pića na svetu, a gosti Belgrade 5 Star večere imaće jedinstvenu priliku da je probaju pretpremijerno pre nego što Kraljica 14 izađe u prodaju.

Povezani unosi