Početna»Novosti»Picerija iz Beograda među najboljima u Evropi!
14.09.2020.

Picerija iz Beograda među najboljima u Evropi!

Čuveni beogradski lokal Majstor i Margarita ušao je u prvih 50 u autoritativnom izboru 50 Top Pizza, održanom pod pokroviteljstvom S.Pellegrino vode

novost picerija iz beograda među najboljima u evropi vinski magazin vino fino
foto: Majstor i Margarita
Beogradska picerija Majstor i Margarita proglašena je za jednu od najboljih u Evropi i za najbolju u Srbiji! U autoritativnom izboru 50 Top Pizza, pod pokroviteljstvom brendova S.Pellegrino i Acqua Panna, poznati beogradski lokal osvojio je 45. mesto, u ogromnoj konkurenciji lokala širom kontinenta u kojima se prave autentične italijanske pice. Izbor, održan po treći put, odnosi se isključivo na picerije izvan Italije: restorani na Apeninskom poluostrvu predmet su posebne selekcije.

Obrazloženje priznanja za beogradsku piceriju veoma je laskavo i prenosimo ga u celosti:

- Maestro je pica šef koji je išao u Napulj da uči umetnost pravljenja pice, i rezultat je vrlo savremena pica sa vazdušastom koricom. Ovakve pice retko se nalaze van regije Kampanje, a Margarita je pica koja, očigledno, ima najslavnije korene. Naslov Bulgakovljevog velikog romana postao je ime lepog pica bara nedaleko od ušća Dunava, u blizini centra Beograda. Pored Margarite, tu su i hladna predjela, kao i nešto što veoma podseća na panuozzo sendvič iz Granjana. Nameštaj je drven, jednostavan, pica peć je vidljiva svim gostima, usluga je izvrsna, a lista vina i piva omogućava odlično uparivanje - navodi se na sajtu 50 Top Pizza.

Vladimir Bajagić, vlasnik picerije Majstor i Margarita, kaže za Vino & Fino da je oduševljen ovim velikim priznanjem:

- Veoma mi je drago, ali sam i veoma iznenađen. Znam da se ni na kakvo takmičenje nismo prijavljivali sa picerijom i odjednom nas zovu da nam kažu da se Majstor i Margarita našla na listi 50 najboljih picerija u Evropi. Istina je da su nas iz organizacije 50 Top Pizza zvali da nam traže fotografije pica i same picerije i to u visokoj rezoluciji jer, kao, prave listu picerija u Evropi. Poslao sam im, i zaista tada nisam ni pomislio da ću se, nekoliko meseci kasnije, naći rame uz rame sa najboljim pica majstorom na svetu Ćirom Salvom - govori Bajagić i dodaje da je priznanje za najbolju piceriju u Srbiji i 45. mesto među najboljima u Evropi došlo baš u trenutku selidbe Majstora i Margarite na novu lokaciju.

- Iz Balkanske ulice selimo se u ulicu Vuka Karadžića. Jednostavno, porasli smo i došlo je vreme da se preselimo u veći prostor. Nadam se da ćemo od sredine oktobra već uslužiti prve goste u novom lokalu. Lokacija jeste nova, ali je sve ostalo po starom, baš onako kao što ste do sada navikli od nas, a to su prave napolitanske pice iz pica peći na drva, napravljene od autentičnih italijanskih sastojaka i po tradicionalnoj recepturi – kaže Vladimir Bajagić.

Kako prenose svetski mediji, inspektori rade po istim strogim principima koji važe i za izbore World’s 50 Best Restaurants i World’s 50 Best Bars. Razlika je u tome što se umesto zvezdica dodeljuju pica peći, i to od jedne do pet. Kriterijumi su vrlo puritanski. Pice moraju biti napravljene po tradicionalnom receptu, i uz korišćenje savršenih sastojaka iz lokalne proizvodnje, po mogućnosti zaštićenog porekla.

Za najbolju piceriju izvan Italije proglašena je 50 Kalo by Ciro Salvo, legendarni restoran u Londonu u kome se pravi 25 izvrsnih pica pravljenih od dugo dizanog testa, i koje se jedu uz vina koja dolaze isključivo iz italijanske regije Kampanja.