Početna»Novosti»Pikti, starosedeoci Škotske, pili su vino sa juga Evrope!
17.05.2020.

Pikti, starosedeoci Škotske, pili su vino sa juga Evrope!

Otkriće stručnjaka sa Univerziteta u Aberdinu baca novo svetlo na vinsku kulturu hladnog severa kontinenta

novost pikti starosedeoci Škotske pili su vino sa juga evrope vinski magazin vino fino

Vinska istorija Evrope obogaćena je za jedno vrlo značajno saznanje o vinskoj kulturi severa Evrope. Tim Univerziteta u Aberdinu otkrio je dokaze da su Pikti, starosedeoci Škotske, u vekovima nakon kraja Rimskog carstva uživali u vinu sa Mediterana.

Pikti, grupa naroda keltskog porekla koji su do ranog srednjeg veka naseljavali istočnu i severnu Škotsku, pamte se kao ponosan narod koji je dugo odolevao nasrtajima Rimljana, ali se o njihovoj materijalnoj kulturi ne zna puno. Poslednjih decenija se slika o Piktima kao o primitivnim varvarima menja u korist tačnije, i laskavije, istorijske predstave o sofisticiranoj kulturi kadroj za velike arhitektonske podvige i za rafinirani varoški život. Otkriće da je u velikom naselju koje je bilo smešteno u blizini varoši Rajni u Škotskoj, živelo čak do 4.000 ljudi, mnogo više nego što se ranije verovalo, veliki je doprinos toj novoj predstavi o Piktima. A jedan od najzanimljivijih detalja jeste grupa dokaza da su Pikti iz naselja danas poznatog kao Tap O'Not uživali u vinu donetog iz južnih krajeva Evrope, i to u šestom ili sedmom veku nove ere.

- Pronađeni su tragovi čuvanja vina, kao i staklene posude izrađene u zapadnoj Francuskoj - navode arheolozi sa Univerziteta u Aberdinu, koji navode da su se takvi predmeti mogli pronađi samo u domovima ljudi, kako su rekli, "koji su pripadali najvišoj klasi društva, verovatno i povezani sa kraljevima". Otkriće da su moćni ljudi ove tajnovite epohe uživali u uvoznim vinima sa juga sugeriše da je kultura Pikta umnogome dugovala kontinuitetu sa vrhuncem rimske civilizacije.

Veza Škotske i vinarstva je tema koja sadrži mnoge uzbudljive, a nedovoljno istražene tragove. Iako je zbog hladne i vlažne klime Škotska izrazito nepodesna za gajenje vinove loze, postoje nagoveštaji da su tokom srednjeg veka i otopljenja koje je zahvatilo sever Evrope između 1000. i 1300. godine nove ere u Škotskoj postojali - aktivni vinogradi! Poslednjih decenija - ili vekova - u Škotskoj je postojala jedna,. uslovno, prava vinarija, Chateau Largo, koja je prvo vino, napravljeno od hibridnih sorti koje mogu da izdrže severnu klimu, napravila 2015. godine i izložila se podsmehu svetske vinske javnosti. Razočarani vlasnik je, nakon nekoliko veoma hladnih i vlažnih leta, iskrčio vinograd i, kao i njegovi preci iz ranog srednjeg veka, okrenuo se uživanju u vinima sa toplog juga Evrope.