Početna»Novosti»PLAŠILA SAM SE MIŠLENA
27.06.2020.Piše: Jelena Stojčić

PLAŠILA SAM SE MIŠLENA

O prvim Mišlenovim zvezdama, ugostiteljstvu u doba korone, tituli svetski priznatog šefa i o gastronomiji u Srbiji razgovarali smo sa Anom Roš, slavnom slovenačkom šeficom

novost plaŠila sam se miŠlena vinski magazin vino fino
foto: Suzan Gabrijan
U godini u kojoj je virus korona naneo veliku štetu ugostiteljima širom planete, čuvena šefica Ana Roš i njen restoran Hiša Franko osvojili su dve Mišlenove zvezde. Ova vest objavljena je sredinom juna u Ljubljani, na premijeri prvog Mišelinovog vodiča za Sloveniju. Ulazak Mišlena u Sloveniju i čast koja je tim povodom ukazana Ani Roš samo je jedan od uspeha koji je od kobaridske šefice napravio međunarodnu gastronomsku zvezdu.

U razgovoru za Vino & Fino, Ana Roš kaže da su Mišlenove zvezdice ogroman uspeh za zemlju koja ne spada u glavne turističke destinacije Evrope.

- Mišelin je veoma trebao Sloveniji, a o tome svedoče i rezultati: pet restorana dobilo je po zvezdu i mi dve. Slovenija je zemlja u kojoj ima samo milion i po stanovnika i nije turistička destinacija kao na primer Hrvatska. Većina restorana koji su dobili zvezde rade uglavnom samo za lokalne goste. Dosta restorana sa liste se konstantno i bori za gosta više, a neki od njih smešteni su u delovima Slovenije za koje je retko ko čuo. Ti šefovi vredno rade za domaće goste kojima čak ne mogu ni pošteno da naplate to što im nude. Veoma mi je drago što su kritičari Mišlena saznali za njih i dodelili im priznanje. Osim toga, mislim da slovenačka gastronomija ima perspektivu za još bolje rezultate, jer spada u jednu od najzelenijih zemalja u Evropi, ima proizvode kojih nema na drugom mestu i totalno je u trendu: Slovenija je superzelena i superprirodna zemlja – objašnjava Ana Roš, i nastavlja:

- Ima nekoliko šefova u Sloveniji koji su stvarno fenomenalni i koji zaslužuju Mišelinovu zvezdu. Iskreno, ne bih predviđala ništa za sledeću godinu da se ne bih razočarala. Bolje je da predviđanje pretvorim u rad koji će ubediti Mišlenove kritičare da su uradili pravu stvar. Nadam se još jednoj zvezdi i da će biti bar još nekoliko novih restorana na listi.

Neposredno pre dodele Mišlenovih zvezda, sa Anom sam razgovarala o dolasku Mišlenovog vodiča u Sloveniju. Ona je tada svim kolegama poželela sreću, a nije skrivala ni da se pomalo plaši njihovog strašnog suda.

- Biće zanimljivo videti kako će Mišlenovi kritičari oceniti Sloveniju, zemlju koja "raste bez roditelja". U poslednjih nekoliko godina veoma je evoluirala u gastronomskom smislu. Dosta je različitih kuhinja i uticaja koji se možda neće njima dopasti, odnosno neće se uklopiti u standarde vodiča. Svima želim sreću, naravno i sebi. Iako se radujem, malo sam i uplašena - rekla je tada za Vino&Fino Ana Roš, koju su specijalizovani mediji u Sloveniji i Hrvatskoj još tada označili kao jednog od najvećeg boraca za Sloveniju u Mišlenovom vodiču.
SRPSKA HRANA JE JAKA KAO SRPSKI KARAKTER

Ana Roš smatra da Srbija ima šta da ponudi svetu u gastronomskom smislu - naročito kada su u pitanju jako začinjeni srpski specijaliteti.

- Iako sam samo dva puta bila u Srbiji, i to oba puta u Beogradu radno, naravno, morala sam da probam vaše specijalitete. Mislim da je srpska hrana veoma jakog karaktera, baš kao što je i vaš karakter: vreo i ljut (hot & spicy). Srbija ima hranu zbog koje dolaze stranci i to treba da iskoristite!


Karantin: vreme za edukaciju

Kao i većinu ugostitelja, i Anu je situacija sa korona virusom zatekla nespremnu. Granice su se odjednom zatvorile i tim ljudi sa kojima radi u restoranu nije mogao da ode kući. Ana kaže da su to vreme iskoristili najbolje što su mogli: za usavršavanje i planiranje daljih koraka u budućnosti. Restoran je bio zatvoren za goste, a sa radom, ponovo je počeo 3. juna. Trenutno, u Sloveniji je povoljna epidemiološka situacija i život se lagano vraća u normalu. U mestu Kobaridu, u kome je smešten Anin restoran, uopšte i nije bilo zaraženih, a Ana i svi zaposleni mole se, kažu, da tako ostane i u budućnosti. Oni takođe apeluju i na sve goste koji dolaze u Hišu Franko da poštuju sve mere opreza.

Pre proglašenja pandemije, Rošova je zajedno sa svojim timom radila na novom degustacionom meniju za proleće/leto 2020. koji je, kaže, potpuno drugačiji od svega do sada viđenog i tehnički je veoma zahtevan. Naravno, Ana i dalje ne odstupa od svog pravila, a to je da koristi sastojke koji su nastali u krugu od jednog kilometra od restorana. I baš je takav način rada pretvorio ovaj nekada mali restoran u ozbiljnu gastronomsku destinaciju. A osim na novom meniju, u proteklom periodu, Ana je radila i na svojoj prvoj knjizi koja je nedavno objavljena. Reč je o luksuznom izdanju pod nazivom Sun and Rain, koje je istovremeno i monografija i knjiga recepata.

Od samouke kuvarice do svetske šefice

Kada je počinjala da se bavi kuvanjem, slavna šefica je jedino umela da napravi pastu. Ona čak nije ni imala želju da postane kuvarica, a u svet gastronomije uplovila je bez formalnog obazovanja. Do osamnaeste godine bila je smučar u reprezentaciji SFRJ i ima fakultetsku diplomu iz međunarodnih odnosa. Ova samouka kuvarica koja tečno govori pet jezika danas je svetski poznata šefica čija jela predstavljaju prava umetnička dela.

- Ne smatram sebe svetski poznatom šeficom, ali vidim da to drugi rade. Uvek sam u nekoj odbrambenoj poziciji, pokušavajući da ubedim svakog gosta koji dolazi kod nas u restoran da vredi to što je došao baš tu, što je putovao do nas. S druge strane, imam fenomenalan tim koji zna kako da radi zajedno i mogu da uživam u momentima sreće svojih gostiju, što je veoma važno – zaključuje Ana Roš.

foto: Benjamin Schmuck

Povezani unosi